Roudnice nad Labem: Zahájili jsme výstavbu rozšíření kapacity ZŠ Školní

25.07.2022 14:52 | Tisková zpráva

Na začátku prázdnin firma Strabag zahájila realizaci stavebního projektu na rozšíření kapacity ZŠ Školní. Nová budova žákům nabídne sedm zcela nových odborných tříd. Prvním krokem před hloubením základů bude nezbytná úprava zeleně na pozemku školy.

Roudnice nad Labem: Zahájili jsme výstavbu rozšíření kapacity ZŠ Školní
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

Roudnické základní školy se, zejména v posledních letech, těší stále většímu zájmu dětí a jejich rodičů z obcí celého Podřipska. Navzdory kvalitám menších obecních škol tak s obdobím zápisů pravidelně přicházejí obavy, zda se právě jejich ratolesti dostanou do těch „městských”, nebo budou muset volit alternativy. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí

„Při letošních zápisech se oproti předpokladům podařilo uspokojit všechny zájemce o školní docházku. Roudnická školská zařízení se však již delší dobu pohybují na hranicích své kapacity. Jsem proto rád, že se po dlouhých přípravách podařilo začít s jejich rozšiřováním. V Podluskách již můžeme vidět střechu nové části mateřské školy a teď konečně přichází na řadu i přístavba školy základní. Věřím, že se nám díky dvěma novým kmenovým třídám a odborným učebnám podaří i nadále vycházet vstříc dalším žákům a zároveň zvyšovat kvalitu výuky i těm stávajícím,” říká starosta František Padělek.

Cílem projektu, rozšiřujícího areál ZŠ Školní o nový pavilon, není pouhé navýšení kapacity zařízení, ale také zvýšení kvality vzdělávání v klíčových kompetencích. Přístavba nabídne celkem sedm nových odborných učeben - chemie, fyziky, přírodopisu, polytechniky, zeměpisu a dvě pro výuku jazyků. Nebudou však zároveň sloužit jako kmenové učebny. Ty vzniknou částečným uvolněním stávajících prostor. Celková kapacita školy tak naroste zhruba o 60 míst, případně umožní snížení počtu žáků v jednotlivých třídách. Potenciálně se tak zvýší efektivita vzdělávání a zlepší podmínky pro integraci i adaptaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

U vstupu do nového pavilonu, napojeného na stávající zpevněnou plochu u hlavního školního vchodu, bude umístěna vrátnice přístupná ze zádveří. Na něj pak naváže centrální šatna pro žáky a žákyně. V tomto prostoru je také plánována sborovna se zázemím a technická místnost, přístupná i z venku. Na tuto část navazuje tzv. čistá zóna se třídami. První podlaží doplňují celkem tři odborné učebny (každá pro 30 žáků) a kabinety učitelů. Vstupy jednotlivých výukových prostor jsou orientovány do společného prostoru haly, se schodištěm do druhého podlaží. V něm najdeme další čtyři odborné učebny o stejné kapacitě, také s kabinety. Nad rozšířením šaten projekt počítá i s pochozí střechou s povrchem z kačírku, umožňující venkovní pobyt či přímo výuku. Centrální prostor projasní světlovody, prosklené dveře do učeben a fasáda na koncích páteřní chodby. Obě podlaží budou vybavena příslušnými počty sanitárních zařízení pro dívky i chlapce a také úklidovými místnostmi.

Stavba, realizována firmou Strabag a.s. za celkovou cenu 74 910 195 Kč včetně DPH, má být zahájena ve druhé polovině tohoto týdne. Prvním krokem před hloubením základů bude nezbytná úprava zeleně na pozemku školy. Projekt je hrazen z investičního rozpočtu města Roudnice nad Labem a částkou 25,5 mil. Kč jej podpořil Evropský fond pro regionální rozvoj. Rozšíření kapacity ZŠ Školní by mělo být dokončeno do 14 měsíců. První žáci by tak mohli do nových lavic zasednout již na začátku školního roku 2023/2024. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…