Roudnice nad Labem nově nabízí možnost třídění jedlých olejů a tuků

21.12.2019 16:45

Víte, jak správně naložit s olejem či tukem po smažení? Roudnický odbor životního prostředí si letos před Vánoci připravil novinku. K jeho vyhození tak můžete využít označené nádoby na stanovištích tříděného odpadu na sídlišti, Čihadlech, Bezděkově i v Podluskách.

Roudnice nad Labem nově nabízí možnost třídění jedlých olejů a tuků
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

K vánočním svátkům tradičně patří i množství smažených jídel. Jak ale správně naložit s použitým olejem a tukem? Roudnický odbor životního prostředí v tomto týdnu na čtyřech stanovištích rozšířil možnost třídění odpadů o ukládání kuchyňských olejů a tuků.

„S tuky a oleji po smažení by se nemělo nakládat jako s běžným směsným odpadem. Určitě se nesmí vylévat do WC – do kanalizace totiž nepatří! Pokud se do ní vysmažený olej a tuk skrze něj, nebo i domácí výlevky a dřezy dostane, s vysokou pravděpodobností si tím můžete způsobit nepříjemnost v podobě zneprůchodnění kanalizace,“ varuje za odbor životního prostředí Milena Nováková.

Cílem projektu je ochrana životního prostředí, ale také veřejného i soukromého majetku od zbytečné a nákladné údržby na odpadních systémech kanalizace. Použitý potravinářský olej se následně využívá např. při výrobě biopaliv nebo v chemickém a gumárenském průmyslu.

„Roudničtí obyvatelé nám dlouhodobě ukazují, že mají o třídění odpadu opravdový zájem. Snažíme se proto kontejnerová stání nejen modernizovat, ale také hledat možnosti, jak jim ho zjednodušit a nabídnout nové možnosti. Věřím, že mnohým přijdou nové nádoby na oleje a tuky vhod nejen o Vánocích, ale i v průběhu celého roku. Pokud se osvědčí, máme v plánu je přistavit i na další místa,“ říká místostarosta Jiří Řezníček.

Doporučený postup třídění: Použitý olej nechte vychladnout a za pomoci trychtýře jej doma přelijte do plastové lahve, dobře uzavřete a vhoďte do označené černé nádoby s kulatým vhozem . Svoz a likvidaci zajistí oprávněná firma.

Pozor! Sběrné nádoby nejsou určeny pro motorové a jiné mazací oleje! Jedná se o nebezpečný odpad patříci na sběrný dvůr!

Nové nádoby na oleje a tuky naleznete na těchto kontejnerových stanovištích:

  • 1. Máje
  • Neklanova
  • Krabčická
  • Na Čihadlech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…