Rožnov pod Radhoštěm: Město a muzeum společně řeší ekologický problém v Tylovicích

15.06.2019 19:03

Po nedávných bleskových povodních se v Rožnově pod Radhoštěm opět objevil historický problém staré ekologické zátěže bývalé Tesly, která se nachází nad Tylovicemi na pozemcích Valašského muzea v přírodě. Tamní občané mají obavy, že skládka může mít negativní vliv na jejich zdraví i na přírodu.

Rožnov pod Radhoštěm: Město a muzeum společně řeší ekologický problém v Tylovicích
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

„Občané rožnovské místní části Tylovice se po nedávné bleskové povodni obrátili na město s obavami, že se z bývalé skládky Tesly se mohou uvolňovat látky škodlivé lidem i životnímu prostředí,“ uvedl místostarosta Rožnova Jan Kučera. Další obavou občanů je fakt, že zmiňované místo je zřejmě i černou skládkou, což také může být nebezpečné při každém větším dešti a ještě více při případných povodních. „Ihned jsme iniciovali schůzku na místě za účasti zástupců města Rožnov, Odboru životního prostředí městského úřadu, Valašského muzea v přírodě, na jehož pozemku se zmiňovaná skládka nachází, doplnil Jan Kučera.

Na společné schůzce byla nejprve připomenuta historie ekologické zátěže v lokalitě Tylovice, provedena obhlídka přímo na místě a také domluven další společný postup. Město Rožnov zřídilo na městském webu www.roznov.cz záložku k tématu (https://www.roznov.cz/informace-k-ekologicke-zatezi-v-tylovicich/ds-1733) a umístilo zde rizikovou analýzu. „Dále město prověří možnosti dotačních titulů a jiných zdrojů použitelných pro řešení situace kolem skládky, bude informovat občany Tylovic,“ upřesnil místostarosta Rožnova Jan Kučera. Výčet opatření doplnila také místostarostka Kristýna Kosová: „V neposlední řadě do lokality městská policie umístí fotopasti pro sledování, zda nedochází k zavážení černé skládky.“

Valašské muzeum v přírodě se touto situací dlouhodobě zabývá. Je zpracováno několik analýz rizik, několik posouzení. Děláme pravidelné odběry vzorků a skládku monitorujeme. Analýza ze srpna 2018 neprokázala nebezpečné úrovně škodlivých látek.  „Na věci, které jsme si dohodli na jednání s městem, jsme hned den po schůzce reagovali a provedli jsme odběry vzorků vody v lokalitě i z vybraných studní občanů, přičemž výsledky by měly být známy do 14. června (do několika dnů). Potřeba bude také navrhnout opatření pro odstranění nánosů dřeva a větví z potoku v co nejkratším možném čase,“ sdělil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.  

Obě strany si uvědomují, že neutěšená situace v Tylovicích se musí co nejdříve vyřešit. „Při nedávné bleskové povodni se ukázalo, že zmiňovaná lokalita nad Tylovicemi je problémem, který je třeba řešit. Budeme se snažit pomoci muzeu hledat takové řešení, které by zajistilo, že nebudou ohrožování ani občané Tylovic, ani přírodní prostředí. Možností může být například svah směrem k potoku zpevnit, zaplachtovat a zaizolovat a skládku tak uzavřít,“ řekla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

Problémem při společné aktivitě města a muzea budou zřejmě finanční prostředky. „Valašské muzeum v přírodě by se mohlo pokusit žádat o dotaci, která se poskytuje právě v podobných situacích, ale výsledek nemusí být jistý. Proto i město prověří možnosti dotačních titulů a jiných zdrojů použitelných pro řešení této situace,“ ujistil místostarosta Rožnova Jan Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…