Rožnov pod Radhoštěm: Rozpočet zahrnuje i 215 milionů na kulturní centrum

13.12.2019 6:32

Zastupitelé schválili rekordní rozpočet na rok 2020.

Rožnov pod Radhoštěm: Rozpočet zahrnuje i 215 milionů na kulturní centrum
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Zastupitelé města Rožnov pod Radhoštěm v úterý 10. prosince schválili rozpočet pro rok 2020, který je vyrovnaný a je v rekordní výši 646 milionů na straně příjmů i na straně výdajů. Rekordní je také výše finančních prostředků, které míří na investiční akce – 281 milionů. V této částce jsou ve formě položky s názvem Kulturní rozpočtová rezerva zahrnuty také dvě velmi očekávané a připravované stavby - kulturní centrum a přístavba knihovny. V této položce je prozatím 219 milionů korun, drtivá většina půjde na kulturní centrum.

Hned v úvodu zastupitelé schválili projektovou dokumentaci na připravovanou stavbu kulturního centra. Poté již přišly na řadu finance. Rozpočet města Rožnov pod Radhoštěm pro rok 2020, jak jej v úterý 10. prosince schválili zastupitelé, je vyrovnaný a je v rekordní výši 646 milionů na straně příjmů i na straně výdajů. „Významnou roli v něm hrají dvě velké připravované stavby – kulturní centrum a přístavba knihovny. Právě na tyto dvě velké investice je v rozpočtu speciální položka s názvem Kulturní rozpočtová rezerva, ve které je momentálně 219 milionů korun,“ uvedl starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš.

Kulturní centrum podle projektu mělo stát původně 224 milionů korun, úsporami se však cena snížila na 215 milionů korun včetně DPH. „Úspory se týkají vybavení, například divadelních technologií či světel. Podle dřívějšího rozhodnutí zastupitelů mělo centrum stát do 175 milionů korun. Cenu ovšem navýšily stále se zvedající ceny ve stavebnictví,“ řekl starosta Holiš. Nyní se už čeká na dotaci na pasivní standard budovy ve výši 53 milionu, o které se má rozhodovat v lednu 2020.

Město by dle ideálního scénáře mohlo začít vybírat zhotovitele stavby kulturního centra v únoru příštího roku, kdy se v případě obdržení zmiňovaná dotace připojí do rozpočtu města. „Stavba by poté mohla začít v červnu 2020, trvat by měla zhruba 14 měsíců. Projekt by si měl vyžádat 215 milionů korun včetně DPH, skutečná cena ovšem bude až cena vysoutěžená,“ podotkl Holiš. 

Rozpočet města pro rok 2020 však není jen o kulturním centru a přístavbě knihovny. Zahrnuje mimo jiné i další velké investice, jako například 9 milionů na chodníky do Hážovic a Tylovic, 12 milionů na opravu velkého hřiště pro Základní školu 5. května, 1 milion na dokončení projektové dokumentace vodovodu Horní Paseky a řadu dílčích projektových dokumentací, které se dochystávají. „Zároveň v rozpočtu počítáme i s opravou komunikací v hodnotě 5 milionů, další peníze také plánujeme dát na chodníky. Celkově jde do oprav majetku kolem 30 milionů korun včetně zateplení bytových domů. Obecně investice jsou v rozpočtu v celkové rekordní výši 281 milionů korun,“ dodal Radim Holiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…