Rožnov pod Radhoštěm se zaměřuje na prevenci přestupků. Klid v bytových domech hlídají preventisté

28.05.2021 20:51

Klidné občanské soužití v bytových domech hlídají od poloviny roku 2020 domovníci-preventisté. Jejich činnost pokračuje i v letošním roce především v problémových lokalitách ve městě.

Rožnov pod Radhoštěm se zaměřuje na prevenci přestupků. Klid v bytových domech hlídají preventisté
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Hlavním úkolem je dohlížet na dodržování pravidel sousedského soužití a nočního klidu v domě. Dohlíží také na pohyb cizích lidí, kteří v bytových domech nemají co pohledávat. Dalším krokem ke zvýšení bezpečnosti je připravovaný kamerový systém na domě Moravská 1443.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14841 lidí

I v letošním roce působí v bytových domech na ulici 1. máje 1059 a ulici Moravská 1443 domovníci-preventisté, kteří se zaměřují na prevenci přestupků v sousedském soužití, zda lidé žijící v těchto domech dodržují pravidla domovního řádu a zda jsou plněny povinnosti v oblasti pořádku a čistoty ve společných prostorech i v okolí domu. Zároveň se zaměřují na preventivní činnost v případě sociálně-patologických jevů, které mohou ohrožovat zdejší děti a mládež. „Chceme, aby bydlení v městských domech bylo na dobré úrovni. Domy postupně opravujeme, ale také hlídáme, aby byl dodržován pořádek. Bohužel se pořád najdou občané, kteří narušují soužití v domech a porušují pravidla. Nájemníky v městských bytech proti tomu chceme chránit. Ještě přísněji se na to zaměříme. Preventisté pomohou předejít případným problémům, komplikacích či sporům, který by třeba následně musela řešit městská policie. Vybírali jsem takové preventisty, kteří v těchto domech bydlí, tudíž mají přehled a jsou součástí života obyvatel. Mohou reagovat rychle a okamžité v situacích, kdy je to potřeba. Jako další krok plánujeme také pořízení kamerového systému, který by monitoroval dané lokality,“ dodal místostarosta města Jan Kučera.

Hlavním cílem je zvýšit bezpečnost a veřejný pořádek v problémových lokalitách města a zároveň regulovat pohyb cizích osob v domech.  V roce 2020 byla část nákladů na domovníky-preventisty hrazena z projektu Programu prevence kriminality na místní úrovni Ministerstva vnitra České republiky. Z téhož programu prevence kriminality je podpořena činnost domovníků-preventistů i v roce 2021. Z dotace bude hrazeno 80 % celkových nákladů na domovníky-preventisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …