Rozpočet města Jablonec nad Nisou pro rok 2018

17.02.2018 12:45

Jablonečtí zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2018 v celkovém objemu 1,195 miliardy korun.

Rozpočet města Jablonec nad Nisou pro rok 2018
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Je to nejlepší rozpočet za posledních 20 let,“ řekl při schvalování náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele. Jablonec je ekonomicky zdravým městem.

Schodek ve výši 239,5 milionu korun je kryt zůstatky na běžných a fondových účtech města z minulých let, prostředky ve správě aktiv a zapojením dlouhodobého úvěru. Letos Jablonec splatí dalších 28,6 milionu a z původních 455 milionů v roce 2010 zůstane na konci letošního roku dluh ve výši 50 milionů korun.

ZDROJE celkem

1 195 066 tis. Kč

VÝDAJE celkem

1 195 066 tis. Kč

Daňové příjmy

696 146 tis. Kč

Běžné

786 261 tis. Kč

Nedaňové příjmy

116 145 tis. Kč

Kapitálové

367 705 tis. Kč

Kapitálové příjmy

17 000 tis. Kč

Splátky úvěrů

 28 600 tis. Kč

Financování

280 689 tis. Kč

 Financování

         12 500 tis. Kč

„První rozpočty, které jsem předkládal v letech 2011 a 2012 jsem charakterizoval jako maximálně úsporné a v jednom případě, jsem musel použít i formulaci, že jde o rozpočet záchranný, nebo lépe, krizový. Dnes předkládám rozpočet, o kterém mohu zodpovědně říct, že je proinvestiční, rozvojový s cílem opravovat městský majetek, a podpořit kulturní a společenský život ve městě,“ uvedl při projednávání rozpočtu náměstek pro ekonomiku Miloš Vele.

Podle analýzy Ing. Tesaře zpracované v rámci rozpočtového výhledu je město Jablonec nad Nisou ve výborné finanční kondici. Podle něj si Jablonec díky uvážlivému hospodaření si Jablonec zajistil předpoklady pro budoucí investice a růst.

Náměstek Vele uvedl, že rok 2017 skončil velmi dobře: „Na konci roku jsme nečerpali kontokorent a na účtech a fondech nám zůstalo 118 milionů korun. Nesplacené staré úvěry činily 75 mil korun a dluhová služba 3,41 procenta.“ Dosažené provozní saldo (rozdíl provozních příjmů a výdajů) ve výši 185 milionů je v novodobé historii města nejlepší výsledek.

Rezervy jsou 37,5 milionu

Rezervy města jsou vytvořeny v celkovém objemu 37,5 milionu korun.

1. klasická rezerva města
  • 10 milionů Kč (v r. 2017 činila 11 milionů)
2. rezerva na spolufinancování
  • 1,5 milionu Kč (slouží k předfinancování či dofinancování dotačních akcí)
3. rezerva na opravy
  • 25 milionů Kč (byla zavedena v roce 2011, v r. 2017 byla také 25 milionů)
4. rezerva na opravy památek
  • 800 tisíc Kč (vloni byla 300 tisíc)
5. rezerva na krizové řízení
  • 250 tisíc Kč (tradiční výše)

Investice jsou nejvyšší v historii

Na investice je v letošním roce vyčleněno 351 milionu korun. Vzhledem k uplynulým letům se jedná o rekordní sumu. Tyto investiční výdaje si může Jablonec dovolit díky zdravé ekonomice posledních let, kdy se podařilo nastavením úsporného režimu splatit většinu městského dluhu a zároveň zachovat a dále rozvíjet všechny důležité funkce města. Vliv na výši letošních investic má jistě i růst daňových příjmů a v neposlední řadě i úspora z loňského roku ve výši 118 milionů korun.

Investice do budov jsou naplánovány za 185 milionů. Sedmnáctimilionová investice do budovy radnice zahrnuje nejen dokončení fasády celé budovy, ale i rekonstrukci největšího prostoru uvnitř radnice, zasedacího sálu. Deset milionů je rezervováno na výměnu oken v domě zvláštního určení v Palackého ulici a rekordních 64 milionů půjde do školních budov.

Sportoviště a prostory pro volnočasové aktivity letos dostanou injekci 59 milionů, v této částce je plánovaná rekonstrukce střechy bazénu za 35 milionů nebo dokončení hřiště v Sokolí ulici za 18 milionů. Na projektovou přípravu budoucích investic je v rozpočtu vyčleněno 20 milionů korun.

Pravděpodobně nejočekávanější investiční akcí letošního roku je stavba pavilonu intenzivní medicíny v areálu nemocnice za 150,5 milionu korun. „Akce je rozložená do dvou let, v letošním roce počítáme s profinancováním 75 milionů korun,“ dodává Renata Vítová, vedoucí odboru ekonomiky.

Rostou i běžné výdaje

V letošním roce díky dobrému hospodaření může radnice vůbec poprvé uvolnit peníze na rozsáhlou obnovu výpočetní techniky v základních i mateřských školách. „Školní počítače, ať už slouží k výuce či práci pedagogů a administrativních pracovníků, jsou převážně zastaralé a nekompatibilní. IT technologie jsou v dnešním světě velmi důležitou součástí vzdělávání, proto jsme se ve spolupráci s řediteli škol dohodli na plošné obnově výpočetní techniky ve školách,“ vysvětluje náměstek Vele a dodává: „Uvolníme pro tento účel z rozpočtu 3,2 milionů korun.“ 

Letos porostou i výdaje do dalších oblastí, jako je kultura (z loňských 43 na letošních 49 milionů), sport (z loňských 44 na 84 milionů). Příspěvky pro městské organizace jsou letos o 11 milionů vyšší než v loňském roce a činí 152 milionů. O 2,7 milionu stouply i příspěvky, které rozděluje Komise humanitní a sociální péče.

„Schválený rozpočet pokrývá veškeré potřeby chodu města s uplatněním tzv. principu 3E, tedy hospodárnosti, efektivity a účelnosti,“ uzavírá ekonomka Vítová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…