Rumburk: Boj o nemocnici se dostal na jednání krajského zastupitelstva

27.06.2019 19:53

V pondělí 24. června proběhlo jednání zastupitelstva Ústeckého kraje. Za starosty se na jednání vydali Lumír Kus (Rumburk), Jan Kolář (Krásná Lípa) a František Moravec (Staré Křečany).

Rumburk: Boj o nemocnici se dostal na jednání krajského zastupitelstva
Foto: rumburk.cz
Popisek: Letecký snímek na město Rumburk

Po zkušenostech služebně starších starostů, kdy jim bylo bráněno ve vstupu, jsme zaujali pozice v jednacím sále jako první. Po úvodním slovu pana hejtmana, kdy se zmínil o jednání ve věci Lužické nemocnice, se rozjela debata na téma zdravotnictví ve Šluknovském výběžku. Zástupci kraje se opakovaně vraceli k vyjednávání, které proběhlo před dvěma roky. Zástupci Šluknovského výběžku vysvětlovali situaci v regionu a potřebu zachování zdravotnické péče, geografické problémy při dojezdu do okolních nemocnic a obecně zanedbaný rozvoj regionu.

Všichni se shodli na tom, že nemocnice ve výběžku je potřeba. Pouze se lišily názory v tom, jak zdravotní péči zajistit. Rumburk nabízí budovy a vybavení nemocnice bez dalších finančních nároků. Je tu i zkušený stávající personál, který by měl nejspíše zájem přejít pod nového zaměstnavatele. Všeobecná zdravotní pojišťovna je ochotna převést smlouvy na Krajskou zdravotní bez jakýchkoliv omezení. A přesto Ústeckému kraji, potažmo Krajské zdravotní, toto řešení nevyhovuje.  Jejich návrh zněl: Pošlete to do insolvence, my si to pak od insolvenčního správce pronajmeme a budeme provozovat.

Rumburk už tedy není ve finanční kondici, kdy by mohl nadále provozovat Lužickou nemocnici. Plánované protesty před Domem kultury jsou stejně platné jako plakat na cizím hrobě. Kdo má základy finanční gramotnosti, ten ví, že když na něco nemá peníze, tak si to nemůže dovolit. I když nakonec dojde k neschválení příspěvku pro Lužickou nemocnici (záleží na rozhodnutí zastupitelů) nejedná se o konec nemocnice. Jen už nebude patřit Městu Rumburk a budou o ní rozhodovat věřitelé. Z pohledu největších věřitelů, což jsou zdravotní pojišťovny, by měl být zájem provozovat nemocnici dále. Je v jejich zájmu si ušetřit problémy a zajistit v regionu zdravotní péči.

Další kroky vedení města Rumburk a starostů okolních obcí už nebude převod nemocnice pod Krajskou zdravotní, ale zajištění zdravotní péče ve výběžku ať je provozovatelem kdokoliv. V pátek odpoledne proběhne jednání s premiérem. Zatím neházíme flintu do žita a bojujeme dále.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…