Rychnov nad Kněžnou: Elegance bez bariér pomohla Davídkovi s dětskou obrnou

15.11.2017 15:15

Zkrekonstruované Pelclovo divadlo v Rychnově nad Kněžnou se už popáté stalo dějištěm charitativní módní přehlídky Elegance bez bariér. Výtěžek poputuje rodině Hermanových s postiženým synem. Třiceti tisíci korunami přispěli na organizační zajištění přehlídky uživatelé mobilní aplikace ČEZ EPP – Pomáhej pohybem.

Rychnov nad Kněžnou: Elegance bez bariér pomohla Davídkovi s dětskou obrnou
Foto: podkrkonosi.cz
Popisek: Rychnov nad Kněžnou

Cílem charitativní módní přehlídky vozíčkářů je získat finanční prostředky pro konkrétní rodinu s postiženým dítětem. „Pomoc v rámci projektu Elegance bez bariér však nezůstává u jedné rodiny, ale týká se i vozíčkářů, kteří si v roli modelek a modelů na přehlídce mohou posílit sebevědomí a lépe se integrovat do většinové společnosti. Rádi bychom, aby veřejnost jejich handicap vnímala za běžnou součást svého okolního světa,“ uvedla za pořádající spolek VerMi Michaela Šerejchová.

Letošní výtěžek z akce, rekordních 152 tisíc korun, převzala sedmičlenná rodina Hermanových z Vysokého Mýta. Rodiče kromě čtyř dcer vychovávají i nejmladšího syna Davídka s dětskou mozkovou obrnou. Narodil se jako zdravé dítě, ale krátce po narození prodělal zástavu srdce a krvácení z horních cest dýchacích, což vedlo k následné diagnóze: spastická diparéza. Po intenzivní rehabilitaci není ve 3 letech schopen chůze a samostatného stravování, potřebuje 24hodinovou péči maminky, která nemůže chodit do zaměstnání. Příspěvek od dárců použije rodina na úhradu léčebné terapie Klim Therapy v Sanatoriu Klimkovice, kterou nehradí zdravotní pojišťovny. Díky této terapii dokáže Davídek sedět a rodina doufá, že s její pomocí zvládne i další kroky. Rodina dále obdržela notebook od společnosti Asus, sedací vak a výborný dort od pana Poskočila.

Peníze na organizaci vysportovali uživatelé aplikace EPP

Část nákladů, které jsou spojeny s pořádáním dobročinné přehlídky Elegance bez bariér, pomohli uhradit uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Chůzí, během či jízdou na kole nasbírali potřebný počet bodů, jež následně Nadace ČEZ proměnila v příspěvek ve výši 30 tisíc korun. Ten pokryl úhradu pronájmu mola a sálu, zvukovou a hudební aparaturu či propagaci akce.

„Péče o handicapovaného člena rodiny je velmi náročná, zvláště pro maminky. Zaslouží si náš obdiv stejně jako Davídek, který se nevzdává a pilně rehabilituje. Jsem moc ráda, že uživatelé naší aplikace spojili síly a vysportovali peníze na organizaci přehlídky, která opakovaně takové rodiny podporuje,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…