Rýmařov: Rekonstrukce Hornoměstské ulice byla dokončena

17.10.2016 15:33

Hornoměstská ulice je významnou místní komunikací s velkou intenzitou dopravy. Technický stav komunikace byl již delší dobu špatný a udržoval se v provozuschopném stavu pouze každoročními vysprávkami komunikace po zimě.

Rýmařov: Rekonstrukce Hornoměstské ulice byla dokončena
Foto: wikimedia.org/Martin Kotačka
Popisek: Rýmařov

Proto město Rýmařov zadalo společnosti BonteVia s.r.o., IČO: 025 61 999, U stadionu 1999/9A, 792 01 Bruntál, zpracování dokumentace kompletní rekonstrukce uličního prostoru v celkové délce cca 850 m (od náměstí Svobody po konec ulice Hornoměstská - napojení na ulici Okružní). Dokumentace dále řešila nevhodné umístění zastávek pro autobusovou dopravu v jízdním pruhu (zastávka u Komerční banky), parkovací možnosti v dané lokalitě, celkovou rekonstrukci veřejného osvětlení, špatný stavebně technický stav propustku na konci rekonstruovaného úseku a ostatních nutných návazností všech objektů. Záměrem města bylo odstranění stávajícího špatného stavebně technického stavu a zvýšení komfortu a bezpečnosti dopravy, včetně chodců na uvedené ulici.

Na základě zpracované prováděcí dokumentace bylo provedeno výběrové řízení na zhotovitele stavby, které vyhrála společnost Kareta s.r.o., Bruntál, s nabídkovou cenou 10 947 643 Kč. Stavební práce byly zahájeny dne 17.05.2016, s termínem ukončení do 125 dnů od zahájení stavby.

Po zahájení stavebních prací a odkrytí horních vrstev byla provedena revize stávající splaškové kanalizace v části rekonstruované ulice. Zjistilo se, že část kanalizace (cca 300 m) je v havarijním stavu a bude nutno ji opravit. Stavební práce proto byly na 7 dnů přerušeny, aby se mohl dojednat další postup a dopracovat projektová dokumentace. Na základě doplnění dokumentace a nacenění nutné opravy (navýšení ceny o 1 499 951 Kč) byl se zhotovitelem uzavřen dodatek o provedení stavebních prací nad rámec smlouvy o dílo, který zahrnoval uvedenou opravu splaškové kanalizace a navíc propojení veřejného osvětlení protlakem u Komerční banky. Termín realizace se tak prodloužil o 15 dnů, tj. do 10.10.2016.

Rekonstrukce Hornoměstské ulice představovala úpravu a šířkové sjednocení všech chodníkových ploch, které byly současně  upraveny pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Sjednotilo se také šířkové řešení komunikace ve všech úsecích. Vytvořením funkčního systému odvodnění se usměrnil tok dešťových vod, které by již neměly nijak zasahovat do soukromých pozemků v okolí ulice a jakkoli je ovlivňovat. Provedení nového veřejného osvětlení zlepší viditelnost v nočních hodinách a nasvětlení přechodů opět zvýší ochranu chodců. V části rekonstruované ulice bylo nutné umístit stožáry veřejného osvětlení do ploch chodníků - jednak z prostorových důvodů, protože bylo nutno osadit dlouhé výložníky, a také z majetkoprávních důvodů. Osazením stožárů blíže ke komunikaci by nebyla dodržena odstupová vzdálenost stanovená normou, a na přilehlé silnici by proto musela být snížena rychlost.

Při rekonstrukci nebylo z bezpečnostních důvodů a technologických postupů možné zajistit obslužnost autobusových zastávek. Odměnou za trpělivost občanů je nové řešení autobusových zastávek se zvýšenou hranou nástupišť, které přispělo ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících.

V průběhu realizace došlo, mimo jiné kvůli opravě splaškové kanalizace, ke změně etapizace výstavby, kdy byla téměř dokončena a zpřístupněna I. etapa pro zajištění přístupu do nemocnice a zbylé dvě etapy se spojily, aby došlo k urychlení výstavby. Stavba byla městu předána ke dni 05.10.2016. Před tímto datem nebylo možné stavbu povolit k užívání, a proto proběhla dne 07.10.2016 na základě oznámení odboru dopravy a silničního hospodářství závěrečná kontrolní prohlídka stavby, na základě které byl vydán kolaudační souhlas a stavba mohla být od 15.10.2016 řádně užívána.

Za komplikace vzniklé při realizaci se občanům ještě jednou omlouváme a děkujeme, že byli shovívaví a umožnili tak bezproblémový průběh stavby. Odměnou za to jim je již další zrekonstruovaný a důležitý úsek komunikace našeho města.

Na provedenou rekonstrukci Hornoměstské ulice navazuje právě prováděná oprava chodníku za budovou SSOŠ Prima, která spojí Hornoměstskou a Sokolovskou ulici, a na jaře roku 2017 připravovaná rekonstrukce parkovacích ploch u budovy městského úřadu na náměstí Svobody. Zde je navrženo celkem 20 parkovacích míst (z toho 1x pro imobilní), což by mělo vyřešit i problém s parkováním návštěvníků Komerční banky.

Věříme, že rekonstrukcí důležité komunikace dojde ke zlepšení životních podmínek našich obyvatel a hlavně k bezpečnosti a plynulosti dopravy v daném úseku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …