Šanci na titul Historické město roku 2014 má i Cheb

08.02.2015 18:07

Historické město roku 2014 - za Karlovarský kraj postupuje do celostátního kola Cheb

Šanci na titul Historické město roku 2014 má i Cheb
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Do soutěže o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón a rezervací za rok 2014 se v Karlovarském kraji přihlásila tři města, a to Horní Blatná, Cheb a Bečov nad Teplou.

„Informace o tom, že jsme se umístili v krajském kole na prvním místě, mne velmi potěšila. Město Cheb se zúčastňuje soutěže Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón od roku 1997. Již dvakrát jsme byli nominování mezi prvními třemi městy, ale získat titul se nám zatím nepodařilo,“ řekl starosta města Petr Navrátil.

Hodnotící komise, která byla složena ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Lokti, vyhodnotila předložené přihlášky a navštívila přihlášená města. Ta prezentovala své programy regenerace a zaměřila se nejen na obnovu řady významných kulturních památek, ale i na vylepšení infrastruktury, možnosti kulturního vyžití občanů a celkový dojem. Součástí prezentace byla i procházka městem s prohlídkou obnovených objektů. Velkou zásluhu na tom, že města vypadají dobře a mohou být pozitivně hodnocena, má památková péče a Národní památkový ústav, jehož pracovníci odvádějí mnohdy náročnou a nelehkou práci.

„Na základě bodového hodnocení komise stanovila pořadí, kdy se vítězem stalo město Cheb. Hodnocení přihlášených měst v jednotlivých kritériích bylo velmi vyrovnané. Odměnou výherci v tomto krajském kole bude finanční částka v hodnotě 100 000 Kč. Cheb tak postupuje do celostátního kola soutěže a bude usilovat o titul Historické město roku 2014, který může v případě výhry přispět do městského rozpočtu částkou ve výši jednoho milionu korun,“ sdělila Inka Ratajová z NPÚ v Lokti.

Od roku 1997 je cena předávána při příležitosti slavnostního setkání ve Španělském sále Pražského hradu, které je zároveň oslavou Mezinárodního dne památek a sídel.

Přehled umístění měst v hodnocení krajského kola za Karlovarský kraj:

1. Cheb –  celkem 228 bodů
2. Horní Blatná – celkem 200 bodů
3. Bečov – celkem 198 bodů

Tak držíme palec!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.