Semiláci se biotopového koupaliště dočkají snad již v příští letní sezoně

01.11.2016 20:23

Ve středu 19. října v podvečer se v sále kina Jitřenka v Semilech uskutečnila veřejná debata nad záměrem vybudování biotopového koupaliště a zázemí na Ostrově.

Semiláci se biotopového koupaliště dočkají snad již v příští letní sezoně
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Semilská veřejnost byla zároveň seznámena s vítězným návrhem biotopového koupaliště, jehož autorem se stal Ing. Jiří Rous (TERÉN DESIGN, s.r.o.). Plán na vybudování biotopového koupaliště vzešel z výsledků hlasování v participativním rozpočtu na rok 2016.

Příprava biotopového koupaliště je jednou z aktuálních investičních akcí poslední doby, pro výběr vhodného projektanta byla zvolena forma takzvané vyzvané soutěže. Osloveny byly tři subjekty, jimž bylo poskytnuto zadání a technické podklady.

Odevzdané soutěžní návrhy poté posoudila odborná porota složená ze zástupců města i nezávislých odborníků. Vítězný návrh zpracoval Ing. Jiří Rous.

Jeho návrh představuje koupací plochu oválného tvaru s mělkými mírně svažitými vodními plochami. Na hraně, ale i v prostoru plochy jsou umístěna dřevěná mola. Princip čištění spočívá v protékání vody přes štěrkový filtr a rostliny, které budou umístěny v samostatné ploše a částečně při okraji koupací plochy. Součástí návrhu jsou i drobné vodní atrakce a zázemí s občerstvením.

Vizualizace vítězného návrhu biotopového koupaliště Ing. Jiřího Rouse, TERÉN DESIGN, s.r.o.
Vizualizace vítězného návrhu biotopového koupaliště Ing. Jiřího Rouse, TERÉN DESIGN, s.r.o.

"Čištění vody v biotopovém koupališti probíhá přírodní cestou, pomocí biologických procesů v čistící zóně," říká Lena Mlejnková starostka města Semily. "Díky tomu je voda i bez použití chemické dezinfekce čistá  a hygienicky nezávadná, koupání je vhodné i pro alergiky a nehrozí při něm ani podráždění pokožky a očí."

Ing. Vladimír Bělonohý, vedoucí odboru rozvoje a správy majetku: „Nyní nás čeká zpracování projektové dokumentace a zajištění stavebního povolení. Přestože se jedná o velké množství práce spojené s jednáními s dotčenými orgány, je naším cílem vše připravit tak, aby stavební práce byly zahájeny na jaře a mohla tedy být zahájena koupací sezóna pro rok 2017. Předpokládané náklady na vlastní koupaliště jsou cca 7 mil. Kč. Další cca 3-4 mil. Kč budou investovány do úpravy plochy, zeleně, zázemí, přeložek sítí, atd. Na projektové práce bude vynaloženo 0,6 mil Kč.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…