Semily: Město plánuje regeneraci sídliště za více než 50 milionů

30.05.2021 15:59

Město Semily v příštím roce plánuje započít práce na I. etapě regenerace sídliště Jižní Luční.

Semily: Město plánuje regeneraci sídliště za více než 50 milionů
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Dojde ke komplexní rekonstrukci a rozšíření parkoviště před jedním z bytových domů, přestavbě a rozšíření přilehlých chodníků i celkové humanizaci domovního předprostoru. Součástí stavebních úprav bude i výstavba nového objektu pro umístění kontejnerů na tuhý komunální i tříděný odpad. Dojde také k revitalizaci klidového a oddychového prostoru pro obyvatele sídliště a součástí regenerace bude i řešení dešťových vod z nově zřízených chodníků a parkoviště.

Předpokládané náklady na I. etapu regenerace sídliště by měly dosáhnout téměř 12 mil. korun. Projekt je podpořen dotací ze Státního fondu podpory investic, z programu Regenerace sídlišť, ve výši 5,7 mil. Kč.

"V lokalitě sídliště Jižní Luční stojí čtyři šestipodlažní blokové domy a tři čtrnácti podlažní věžové domy. Se svými necelými devíti sty obyvateli tvoří sídliště domov pro více než 10 % všech obyvatel Semil," vysvětluje Ing. Lucie Šimanovská Hořavová z odboru rozvoje a správy majetku MěÚ Semily.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

"V rámci projektu s názvem Regenerace sídliště (RS) Jižní – Luční, Semily dojde ke komplexní revitalizaci urbánního celku společně s vytvořením rezidenčního prostoru odpovídajícího současným standardům i požadavkům kladeným na estetiku obytného prostředí a dopravní či technickou vybavenost. Primárně se jedná zejména o vybudování nových parkovacích stání ve vztahu k zachování vhodného poměru zeleně a pobytových i rekreačních ploch."

První kroky vedoucí k řešení sledované problematiky v daném území byly provedeny již v předchozích letech – komplexní obnova parkoviště a přilehlých chodníků před jedním z bytových panelových domů, dále zajištění dopravně organizační úpravy Luční ulice – bylo zřízeno 27 odstavných stání. V roce 2018 pak byly vybudovány tři objekty pro umístění kontejnerů na komunální í tříděný odpad, v roce 2019 došlo k realizaci veřejného osvětlení při páteřní komunikační ose sídliště a v témže roce s podporou dotace z Operačního programu Životního prostředí došlo k revitalizaci zeleně.

"Předpokládané náklady na kompletní regeneraci sídliště by měly dosáhnout do výše 50,3 mil. korun," dodává Ing. Šimanovská. "Regenerace sídliště je rozdělena do V. etap a dokončena by měla být v závěru roku 2026. V každé etapě budou řešena vždy tři navržená témata ze čtyř stanovených problémových okruhů a zároveň se bude pokračovat ve výstavbě nové páteřní dešťové kanalizace."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…