Semily: Předškoláci po prázdninách zamíří do nové mateřské školy

15.08.2022 18:01 | Tisková zpráva

Úplně poprvé se v pondělí 5. září t.r. pro semilské předškoláky otevřou brány nové Mateřské školy Treperka a waldorfská Semily.

Semily: Předškoláci po prázdninách zamíří do nové mateřské školy
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Moderní zařízení pro 110 dětí vyrostlo v posledních dvou letech nedaleko od zahrádkářské kolonie v lokalitě Pod Vartou na místě dosluhující mateřské školy, která pro potřeby semilských dětí sloužila od 70. let minulého století. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Pro veřejnost se prostory nové mateřské školy otevřou v pátek 2. září v rámci Dne otevřených dveří, a to v čase od 15 do 17 hodin.

„Cesta za novou mateřskou školou byla dlouhá a složitá,“ říká Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Nešlo jen o to, abychom na stavbu nového zařízení získali dotační prostředky, ale museli jsme také vyřešit, kam s předškoláky, kteří původní školku doposud navštěvovali."

Naštěstí město již v roce 2016 zakoupilo objekt č.p. 146 v sousedství Základní umělecké školy na Komenského náměstí, který vzápětí prošel mnohamilionovou rekonstrukcí. Ten po dobu výstavby nové školky plnohodnotně nahradil dosavadní předškolní zařízení.

„Rekonstrukce objektu na Komenského náměstí pro potřeby mateřské školy stála město 21,5 mil., nyní zde po následné dostavbě a úpravě za 1,2 mil. najdou potřebné zázemí učebny sousední Základní umělecké školy," prozrazuje starostka.

Specifikem MŠ Treperka a waldorfská Semily je kromě výjimečné lokality i souběžné fungování dvou rozdílných pedagogických programů. V rámci jedné budovy zde fungují běžná mateřská a waldorfská školka. To bylo nutné zohlednit již v rámci architektonického návrhu zařízení. Této výzvy se v architektonické soutěži, která výstavbě MŠ předcházela, nejlépe zhostil Mgr. A. Marek Topič, jehož návrh oslovil porotu nejenom dispozičním řešením s minimem chodeb, ale především pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím.

„Zájem architektů o účast v architektonické soutěži, kterou jsme vyhlásili v říjnu 2015, byl obrovský," vzpomíná Lena Mlejnková. "Zúčastnilo se jí neuvěřitelných 70 architektů či architektonických studií nejenom z České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Rakouska, Švédska, Španělska anebo Japonska."

Výstavbě nové mateřské školy podle návrhu Marka Topiče předcházela nejprve demolice původní školky, která byla stavěna jako provizorní na dobu cca 10 let, a která nakonec sloužila neuvěřitelná čtyři desetiletí. Té se stejně jako výstavby školky nové chopilo sdružení stavebních společností BAK stavební společnost, a.s. a MBQ s.r.o. Demolice trvala od dubna 2020 do června 2020, samotná výstavba začala vzápětí a dokončena byla v červnu letošního roku.

„Náklady na výstavbu a vybavení nové, moderní mateřské školy v atraktivní lokalitě města činí 105 milionů korun, 82 milionů pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, podíl města je 23 mil. Kč.“ sdělila Bc. Lena Mlejnková.

Prioritou města bylo vybudování zařízení s budoucími nízkými náklady na energie, a to za použití kvalitních materiálů při výstavbě. V zadání zaznělo spojit dvě různé mateřské školy v rámci jednoho objektu se společným zázemím, a to s respektem k jejich odlišnostem. Výsledné řešení dokonale odpovídá zadání. Přidanou hodnotou je pak krásná a prostorná zahrada plná herních prvků. 

„Nová mateřská škola je zcela mimořádnou stavbou, postavenou v tzv. pasivním standardu, která bude sloužit dětem mnoha dalších generací," dodává Lena Mlejnková. "A my jí přejeme co nejvíce spokojených dětí, rodičů i zaměstnanců."

Zdroj: Semilské noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…