Semily získaly dotaci na revitalizaci náhonu

01.04.2018 16:58

Rozsáhlá revitalizace čeká v roce 2019 náhon protékající parkem Ostrov v Semilech. Po čtyřech letech příprav a jednání město v závěru měsíce března t.r. obdrželo rozhodnutí o poskytnutí dotace z Operačního programu Životní prostředí ve výši 12 milionů (85 % z celkových nákladů).

Semily získaly dotaci na revitalizaci náhonu
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

"V roce 2014 jsme zahájili práce na studii, která zahrnuje revitalizaci náhonu v centru města. Pro inspiraci k návrhu řešení jsme navštívili  i město Chrudim, kde proběhla obdobná revitalizace," říká Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Následovalo zpracování projektové dokumentace. Příprava byla poměrně komplikovaná – jsme v chráněné oblasti NATURA 2000, dotýkáme se soukromých pozemků, proběhla jednání s Úřadem pro zastupování státu, museli jsme se vypořádat s likvidací vytěženého materiálu, řešili jsme náklady a životnost opravovaných zdí. Po 3 letech jsme získali stavební povolení. Následně proběhlo několik jednání u poskytovatele dotace (SFŽP), kdy bylo třeba doplnit projekt o další podklady a důkazy spojené se zaměřením dotačního fondu. V srpnu 2017  jsme podali žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Rozhodnutí o poskytnutí dotace jsme obdrželi jen před několika dny."

Nyní po projednání a schválení zastupitelstvem města bude zahájena příprava výběrového řízení na realizaci tak, aby byla smlouva se zhotovitelem uzavřena do 9 měsíců dle podmínek dotace.

Připravovaný projekt revitalizace náhonu spočívá ve zlepšení stavu koryta v celé délce od České pošty, až po vyústění do řeky Jizery na špičce Ostrova. Realizací dojde k  zprůtočnění koryta odtěžením nežádoucích sedimentů, v horní části budou opraveny nábřežní zdi, u lávky u zámku bude vystavěna nová kamenná zeď, v toku budou umístěny nášlapné kameny pro umožnění přecházení a podél budou vytvořeny rekreační zóny s tůňkami, kameny na sezení, dřevěné schodiště a další prvky.

"Revitalizace náhonu je dalším krokem, který je v souladu se studii Semilské doteky vody a jako taková významně zlepší vzhled této lokality v těsné blízkosti parku Ostrov." doplnila starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…