Slavkov: Zámecký park získá desítky nových laviček i odpadkových košů. Pro děti vznikne herní zóna

05.04.2021 9:37

Téměř devadesát laviček a třicet odpadkových košů. Přírodní dětské prvky. Osvětlení horní části parku, včetně přístupových cest. Vybudování cest k opravenému altánu. Naučná stezka prozrazující názvy staletých stromů. Zámecký park prochází další vlnou oprav a dovybavení.

Slavkov: Zámecký park získá desítky nových laviček i odpadkových košů. Pro děti vznikne herní zóna
Foto: slavkov.cz
Popisek: Palackého náměstí v Slavkově u Brna

Řemeslníci si již v uplynulých týdnech odvezli do svých dílen první lavičky určené k renovaci. Památkáři již také ladí s dodavateli poslední detaily na dětských prvcích i osvětlení. Nové prvky si návštěvníci budou moci užít už letos v létě.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

V horní části parku například přibyde dlouho chybějící stožárové osvětlení, díky kterému bude odchod z nočních akcí v parku bezpečnější. „Ožijí“ i živé ploty, v nichž bude schováno přes třicet nízkých svítidel.

„Jsem velmi rád, že nákladné opravy, které se v zámeckém parku odehrály v uplynulých třech letech a byly zaměřeny zejména na záchranu kulturních památek, korunujeme tím, po čem návštěvníci nejvíc volali – chybějící lavičky a odpadkové koše. Díky penězům, které jsme na projekt získali z evropských fondů, můžeme pomýšlet i na další „drobnosti“, které z parku udělají bezpečné a hlavně příjemné místo v jakoukoli dobu. Vždyť, kolikrát jsme museli vymýšlet velmi složitá řešení, abychom například osvětlili cestu stovkám návštěvníků odcházejících z letního kina. Některé akce jsme kvůli bezpečnosti nedělali raději vůbec,“ uvedl starosta města Michal Boudný.

Stávající oprýskané a často poničené lavičky projdou kompletní renovací, na některých místech přibydou zcela nové. Neobvyklé posezení vznikne také u spodní fontány na betonové zídce. Návštěvník již také nebude muset hádat názvy nádherných stromů. U třiceti nejvýznamnějších budou umístěny informační tabule.

Asi nejvýraznější změnou, kterou ocení zejména nejmladší návštěvníci, je vystavění herní zóny. Dřevěné prvky budou umístěny v délce téměř sto metrů podél nově opravené zdi. Děti se můžou těšit například na dřevěné koníky, skákací disky, balanční prvky, houpačky i prolézačku. „Všechny herní prvky budou z přírodního materiálu tak, aby co nejméně narušovaly ráz areálu. Každý krok pečlivě konzultujeme dozorujícími památkáři,“ popsal vedoucí odboru správy majetku, investic a rozvoje Petr Lokaj.

Příjemnější bude také přístup k nedávno renovovanému čínskému altánu, který je jednou z dominant parku. Zajistí ho vybudování nových cest ze severní i z jižní strany.

Práce se návštěvníků parku téměř nijak nedotknou – prostor zůstane po celou dobu přístupný a i lavičky se budou obměňovat postupně. „Pouze při některých fázích projektu v období od března do května se připraví na zákaz vstupu do některých částí parku z důvodu zemních prací. Vzhledem k jeho rozloze ale nepocítí výrazné omezení,“ ujistila ředitelka Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

Náklady přesahují sedm milionů korun, pět milionů však pokrývá dotace z evropských fondů.

Zámecký park i přilehlé okolí zámku zažil v posledních třech letech výrazné opravy. Po náročných sanačních pracích se zpřístupnily zámecké valy. V severní části parku se také podařilo obnovit a zachránit původní barokní zeď v délce čtyři sta metrů. Ve spodní části září replika původního čínského altánu. Zámek je také, jako jeden z mála památek na jižní Moravě, vybaven výtahem do hlavních prohlídkových tras a koncertních sálů.

Detailní informace k projektu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…