Slavnosti svobody – Písek 2015

29.04.2015 19:14

U příležitosti 70. výročí konce 2. světové války byl ve městě Písku přichystán v termínu 1.-10. května 2015 seriál akcí k připomínce událostí roku 1945.

Slavnosti svobody – Písek 2015
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Na přípravě akcí se podílejí Buddies Písek, Centrum kultury Písek o.p.s., Český svaz bojovníků za svobodu, Město Písek, Kozlovna U Plechandy, Společnost pro dobré soužití a řada dalších partnerů.

Program začíná běžeckým a cyklistickým závodem O pohár 5. května již 1. a 2. května. Dále jsou v průběhu první květnové dekády připravena tematická filmová představení v kině Portyč, besedy, výstavy, kulturní vystoupení a pietní vzpomínky nejen na události května 1945 na řadě míst města i regionu.

Hlavní oslavy proběhnou v úterý 5. května, na které je připravena replika oslav osvobození města z r. 1946, a v sobotu 9. května, kdy proběhne na Alšově náměstí a u Kamenného mostu prezentace aktérů 2. světové války, přijedou historické jeepy a proběhnou různá kulturní vystoupení.

Vyvrcholením cyklu akcí pak bude v neděli 10. května odhalení památníku setkání spojeneckých armád u Zemského hřebčince, na což naváže program na Velkém náměstí v Písku spojený se symbolickým přípitkem spojenců po 70 letech a vystoupení Ústřední vojenské hudby v Divadle Fráni Šrámka.

Památník setkání spojeneckých armád vystavělo město Písek na podnět Buddies of the 4th Armored Division Písek. Dodavatelem stavby v ceně 242 tisíc Kč je firma STAREKO CZ Písek s.r.o. Stavba památníku trvala 4 týdny, dokončena byla 15.04.2015, kolaudace proběhne 29.04.2015. Jedná se o kamennou opěrnou zídku z lomového kamene včetně centrální kamenné stěny, osazenou pamětní deskou, dvěma informačními deskami. Celek je doplněn 3 lavičkami.

U příležitostí výročí byla vydána brožura Richarda Prause „Osvobození Písku“. Zájemci si ji mohou od 1. května zakoupit v Turistickém informačním centru Písek, případně při autogramiádě autora 10. května po odhalení památníku u Zemského hřebčince.

PROGRAM

pátek 1. května

9:00 stadion Atletika: Běžecký závod Písecký kilometr O POHÁR 5. KVĚTNA

sobota 2. května

9:00 Cyklistický závod Galaxy Cyklošvec maraton O POHÁR 5. KVĚTNA

pondělí 4. května

18:00 kino Portyč: filmový dokument Čas zrady, čas naděje, Potomci a předkové I. – události let 1937–1942 (63 min); vstupné 30 Kč

úterý 5. května Jak hodnotili rok 1945 Písečáci „ROK PO TÉ“ podle oslav osvobození z r. 1946

12:00 Slavnostní zvonění z věže děkanského kostela, čestné stráže a položení květin u pomníků

15:00 Přijetí válečných veteránů a hostů starostkou města

16:00 Velké náměstí před radnicí: Pietní vzpomínka na 2. revoluci k obnovení ČSR

16:45 hotel CITY: Vernisáž putovní výstavy Obrana a zánik Československa v létech 1938–1939, boje 1. Čs. obrněné brigády

17:45 věž děkanského kostela: Slavnostní fanfáry

18:00 Palackého sady: Vystoupení Swing Bandu Tábor

středa 6. května

17:00 Na Štychu: Oslava osvobození města Písku Americkou armádou u památníku 4. obrněné divize

18:00 kino Portyč: filmový dokument Vzplanutí ohně, Potomci a předkové II. – události let 1942–1945 (69 min), vstupné 30 Kč

čtvrtek 7. května

17:00 koncertní síň Trojice: Beseda se sestrou Arnošta Lustiga, vstupné 40 Kč

19:00 Oslov: Pietní vzpomínka na tragické události okupace, odjezd autobusu z parkoviště u Kulturního domu v Písku v 18:30

pátek 8. května státní svátek DEN VÍTĚZSTVÍ

9:00 Zátavský most: Připomenutí postu hlídky na demarkační čáře

10:00 Pietní vzpomínková akce u pomníků obětí války v Písku, začátek u pomníku letců RAF v Palackého sadech, ca v 10:15 z Fügnerova náměstí odjezd autobusu na Lesní hřbitov a sídliště Portyč

12:00 Podolský most: Připomenutí postu průzkumné jednotky americké armády

15:00 Bernartice: Pietní vzpomínka na tragické události okupace, odjezd autobusu z parkoviště u Kulturního domu v Písku ve 14:15

sobota 9. května Písek slaví 70. výročí ukončení 2. světové války

Alšovo náměstí

9:00–13:00 h
- Prezentace aktérů 2. revoluce v roce 1945 a dnes (AČR, AZ, PČR, Hasiči, KVH)
- Prezentace škol a sportů
- Výstava „Obrana a zánik ČSR“
- Hry pro děti, ukázky zbraní, polní kuchyně s polévkou za 1 K apod.

9:30, 11:30, 12:30 SUDARUŠKA – soubor ruských národních a vojenských písní

10:00 Honza Vyčítal & Greenhorns - koncert Retro Tour 2015

17:30-19:00 koncert SEMTAM – bluegrass

19:30 koncert Benjamin’s Clan – pipers energy folk-rock

u Kamenného mostu

14:00–17:00 ZÁBAVNÝ PROGRAM – tematická hudba (jazz, swing aj.), jeepy, doprovodný program i pro děti

neděle 10. května

16:00 u Zemského hřebčince: Odhalení památníku setkání spojeneckých armád, křest brožury „Osvobození Písku“ a autogramiáda autora Richarda Prause odjezd autobusu k hřebčinci v 15:30 z autobusové zastávky v Budovcově ulici, po ukončení autobus pojede zpět na Velké náměstí

16:00 děkanský kostel: Koncert Sboru přátel zpěvu z Karviné

17:00 Velké náměstí: Setkání spojenců v Písku - symbolický PŘÍPITEK PO 70 LETECH

18:00 Divadlo Fráni Šrámka: vystoupení Ústřední vojenské hudby

Změna programu vyhrazena

POPIS HISTORICKÉ UDÁLOSTI VZTAHUJÍCÍ SE K NOVĚ VYBUDOVANÉMU PAMÁTNÍKU SETKÁNÍ SPOJENECKÝCH ARMÁD

V květnových dnech v roce 1945 došlo před budovou Zemského hřebčince k setkání spojeneckých armád. V té době byla dnešní ulice U Hřebčince výpadovou silnicí ve směru z města do Českých Budějovic. V Písku byla městská posádka Wehrmachtu ochotna kapitulovat, a proto zástupci městského a okresního Revolučního výboru požádali o pomoc velitelství americké armády ve Strakonicích (nejbližší spojenecká armáda v blízkosti města, která mohla převzít kapitulaci).

Američané žádosti vyhověli a Písek byl 6. května 1945 osvobozen. Městská posádka kapitulovala a byla odsunuta mimo město. Následujícího dne byly do města přesunuty další americké jednotky s obrněnou technikou, která se rozmístila ve městě a v blízkém okolí. Téhož dne byla v hlavním stanu amerického gen. D. Eisenhowera ve francouzské Remeši podepsána bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa. V Evropě dnem 8. května 1945 ve 23:01 hodin vstoupilo v platnost ukončení všech bojů a zavládl mír.

Americké jednotky obsadily všechny výpadové silnice po obvodu města. Zároveň byl v Písku očekáván i příchod sovětských jednotek, které se ve svém plánovaném postupu neočekávaně zdržely při bojích v ostravské a brněnské oblasti. Před poslední vstupní bránou do areálu hřebčince a po obou stranách silnice směrem k centru města zaujali již 8. května 1945 Američané zátarasová postavení. K setkání obou spojeneckých vojsk však došlo až 10. května 1945 v odpoledních hodinách v místech, kde byl vystavěn nový památník.

K osvobození naší země byly určeny tři útvary jednotek Rudé armády - 1., 2. a 4. ukrajinský front. Právě 2. UF měl za úkol navázat kontakt s jednotkami americké armády na demarkační linii v jihozápadních Čechách. K píseckému hřebčinci dorazila 10. května gardová divize Rudé armády, které velel genmaj. M. A. Bogdanov. Další část sovětských jednotek od 106. gardové divize překročila Písecké hory a vstoupila do města ulicí Na Trubách. Před budovou radnice se v 17:30 uskutečnilo setkání velitelů obou armád za spoluúčasti zástupců Revolučních výborů. Náměstí bylo zcela zaplněno píseckými občany.

Vojáci prvního sovětského sledu se v písecké lokalitě nezdrželi delší dobu. Byli vystřídáni vojskem 6. gardové mechanizované divize – Ravenské, které velel genmaj. G. V. Ivanov. Město Písek se tak stalo po určitou dobu nejen městem Písečáků, ale i vojáků obou vítězných spřátelených armád – americké a sovětské. Asi po týdnu americké velení přesunulo své jednotky z města za demarkační linii a předalo své dočasné kompetence sovětskému velení.

Na počest této události bude v Písku v ulici U Hřebčince dne 10. května 2015 odhalen památník setkání spojeneckých armád. Na podnět Buddies of the 4th Armored Division Písek památník vybudovalo město Písek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…