Soběslav: Pomník vzdává poctu rodačce Heleně Johnové

22.08.2022 11:44 | Tisková zpráva

Město ve spolupráci s absolventkou Ateliéru keramiky a porcelánu Quynh Trang Tran a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze připravilo realizaci keramického pomníku s názvem Pocta Heleně Johnové, který připomíná soběslavskou rodačku, keramickou umělkyni Helenu Johnovou (1884-1962).

Soběslav: Pomník vzdává poctu rodačce Heleně Johnové
Foto: Město Soběslav
Popisek: Soběslav

Keramický pomník je k vidění v prostoru před ZŠ Edvarda Beneše a Gymnázia Soběslav. Instalace, která proběhla v sobotu 30. července 2022, představuje památník ručně vytvořený Quynh Trang Tran, která absolvovala v Ateliéru keramiky a porcelánu na pražské UMPRUM. Právě toto studio založila před více než sto lety Helena Johnová. Plastika, která vznikla, odkazuje k tradici monumentálních keramických a skleněných realizací v architektuře z 50. až 80. let minulého století a zároveň kombinuje osobní pohled na téma současné realizace ve veřejném prostoru. Instalaci tvoří tři ručně modelované keramické válce, které jsou dekorované rostlinným ornamentem, jež odkazuje k dekorativnímu přístupu Heleny Johnové.

Tvůrčí tým: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Quynh Trang Tran, město Soběslav

Teoretická spolupráce: MgA. Milan Pekař, MgA. Tereza Sluková Ph.D., MgA.  Mgr. Tereza Vernerová Volná, MgA. Pavel Karous Ph.D.

Technická spolupráce: MgA. Zita Brožková, MgA. Jakub Tlučhoř, MgA. Matěj Polách, MgA. Štěpán Růžička, Bc. Jiří Fiala

Projektant: MgA. Eduard Seibert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.