Soběslavské spolky vystavují v městské knihovně

14.10.2018 7:34

V úterý 9. 10. byla vernisáží v městské knihovně zahájena výstava soběslavských spolků u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Zájemcům bude přístupná do 6. 11. 2018.

Soběslavské spolky vystavují v městské knihovně
Foto: Město Soběslav
Popisek: Soběslav

Přípravy výstavy byly započaty s půlročním předstihem, kdy oficiální pořadatelé Baráčnická obec Soběslav a Tělocvičná jednota Sokol Soběslav oslovily s nabídkou účasti spolky, které byly založeny před vznikem Československé republiky nebo těsně poté. Nabídku přijaly vedle pořádajících spolků také Divadelní spolek Chvalovský, Rybářský svaz Soběslav, Aeroklub Soběslav, dobrovolní hasiči a loutkový soubor Kašpárek. Společně shromáždily fotografie a jiné předměty, které nyní zdobí prostory městské knihovny. Mezi nimi naleznete i jedinečný sto let starý blaťácký kroj z majetku paní Růženy Kastnerové, který byl v expozici na výstavě Táborský poklad v minulém roce oceněn Certifikátem pravosti, uděleným přední českou etnoložkou Jiřinou Langhammerovou. Některé fotografie zapůjčili chovatelé zásluhou slečny Marušky Stránské. Dobová fota připomínají dlouhý historický vývoj spolků, z nichž některé byly založeny před více než sto lety. Obec baráčníků „Vitoraz“ se sídlem v Soběslavi oslaví v roce 2019 výročí 90 let a 145. výročí vzniku českého baráčnictva. Významné jubileum 30 let od založení spolku oslaví také Soběslavská chasa mladá.

Již po vstupu do knihovny uvítaly návštěvníky krojované ženy s chlebem a solí. V úvodu ceremonie k přítomným promluvil rychtář baráčnické obce Václav Kastner, slavnostně zapálil svíce a přivítal jednotlivé spolky. Poté se ujal slova starosta města Jindřich Bláha, senátor Jaroslav Větrovský a starostka TJ Sokol Soběslav sestra Helena Hovorková, která vyjádřila své uznání nad tím, že se výstavu tolika spolků s velmi různorodým zaměřením podařilo zrealizovat a popřála všem přítomným příjemnou zábavu při prohlížení expozic. Prostor pro vyjádření dostali také předsedové či starostové zúčastněných spolků.

K tradicím a pěkným krojům patří i pěkná muzika. O tu se postaral pěvecký sbor Gymnázia Soběslav s názvem Melodico pod vedením Radky Duškové, v jehož podání zazněly české lidové písně a také jedna slovenská.  Na závěr si samotnou prohlídku vystavených exponátů mohli přítomní zpestřit dobrým občerstvením či sklenkou červeného a bílého vína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…