Sokolov: Město podporuje záchranu hutě i seniorskou akademii

12.06.2020 18:55

Spolek za zachování hutě v Šindelové by mohl obdržet v rámci individuální dotace od města 25 000 korun a Západočeská univerzita Plzeň 160 000 korun.

Sokolov: Město podporuje záchranu hutě i seniorskou akademii
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

O návrzích, které projednala rada města, musí ještě rozhodnout zastupitelé. V případě hutě mají peníze sloužit na informační dotykový panel s prezentací historie pece v Šindelové. Univerzitě má dotace pomoci se zajištěním a realizací programů univerzity třetího věku v Sokolově.

Spolku za zachování historické hutě v Šindelové přispívá město na záchranu unikátní technické památky (na snímku) už od roku 2017. Tehdy spolek získal 100 000 korun na zastřešení objektu. V dalších dvou letech představovala dotace od města vždy po 25 000 korun. Většinou se jednalo o podporu stavebních úprav při obnově památky z roku 1818. Samotná vysoká pec měla výšku asi 11 metrů a za 24 hodin dokázala vyprodukovat 2,5 tuny surového železa. Spolek usilující o záchranu významné technické památky vznikl v roce 2015.

Západočeské univerzitě, která v Sokolově zaštiťuje pořádání Akademie třetího věku, město přispívá formou dotace od roku 2018. V předchozích dvou letech univerzita obdržela jako dotaci vždy po 160 000 korunách. Peníze byly určené konkrétně na nájem, odměny lektorů a administrátorky pobočky, materiál, dopravu.  Univerzitu třetího věku navštěvovalo v Sokolově v roce 2018 kolem tří stovek posluchačů, v loňském roce jich bylo zhruba stejně. V době epidemie koronaviru probíhala výuka on-line.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

19:27 Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

Statutární město Zlín stanovilo jednotné měsíční úplaty za pobyt dítěte v mateřských školách zřizova…