Sokolov: Na zámku děkovali dárcům krve

28.11.2018 6:32

V pondělí 26. listopadu 2018 předal v zimní zahradě sokolovského zámku Český červený kříž plakety Jana Jánského za bezpříspěvkové darování krve.

Sokolov: Na zámku děkovali dárcům krve
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Ceremoniálem provedla primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová. Město Sokolov zde zastupoval místostarosta Jan Picka. Dlouholetá dobrovolnice, oblastní ředitelka ČČK Hermína Kaňková se tentokrát z důvodu nemoci nezúčastnila. Ocenění získalo 35 dárců. Součástí ceremonie bylo vystoupení violoncellového souboru Včella při ZUŠ Sokolov.

Transfuzní stanice v Sokolově funguje 25 let. Každoročně zapíše desítky nových dárců, momentálně jich eviduje kolem tří tisíc. Dlouhodobě zásobuje kromě nemocnice v Sokolově také zařízení v Ostrově na Karlovarsku, nebo v Sušici na Klatovsku. Většinu dárců přitom tvoří muži, protože ženy mají pro darování určitá omezení. Například během kojení.

ČČK uděluje medaile bronzové za deset, stříbrné za dvacet a zlaté za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů. ?Zlatým křížem ocení osmdesát a více odběrů. Mimořádně pak vyznamenává dárce za 250 a více odběrů Plaketou Dar krve - dar života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…