Sokolov: Odpovědi na četné dotazy k stavbě Krejcarové lávky

30.08.2022 18:30 | Tisková zpráva

Termín dokončení Krejcarové lávky se prodlužuje a veřejnost se oprávněně ptá, proč a co město dělá pro zdárné ukončení akce.

Sokolov: Odpovědi na četné dotazy k stavbě Krejcarové lávky
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Nutno říci, že je se stavbou Krejcarové lávky spjato hodně práce, samozřejmě té fyzické, ale bohužel i té administrativní. A k tomu více informací níže v odpovědích. Město prodloužení stavby trápí a po celou dobu stavby jedná ve snaze stavbu urychlit.

Proč nebyla stavba konzultována s veřejností?
Architektonický návrh lávky vznikl již v roce 2012 a jeho zpracování zadalo město Sokolov. Byl zpřístupněn veřejnosti na internetových stránkách města a byl připomínkován nezávislým projektantem. Na internetových stránkách města jsou postupně zveřejňovány všechny připravované projekty a lze k nim zasílat konstruktivní připomínky.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Kdo vybral zhotovitele? Jsou ve smlouvě pokuty?
Veřejnou zakázku na zhotovitele stavby realizovalo Ministerstvo financí ČR a vyhrálo ji sdružení firem SMP CZ, a.s. (od 1. 7. 2022 Stavby mostů, a.s.) a LEMONTA, s.r.o. Realizační smlouva sankce samozřejmě obsahuje vč. výčtu případů, kdy mají být uplatněny, nicméně zhotovitel žádnou povinnost vyplývající ze smlouvy zatím neporušil a termín dokončení je řádně prodlužován v jednotlivých dodatcích.

Proč to nedělají firmy z okolí?
Jak již bylo uvedeno, jedním ze zhotovitelů je místní firma LEMONTA, s.r.o. U veřejných zakázek obecně nelze zhotovitele vybírat podle jeho sídla, neboť by se jednalo o diskriminační a neodůvodnitelný požadavek. U většiny zakázek totiž nemá sídlo vliv na to, zda daný dodavatel je schopen danou zakázku realizovat či nikoliv. Zhotovitel při realizaci díla využívá místní a regionální řemeslníky jako poddodavatele.

Kdo stavbu financuje?
Realizace je hrazena z programu „Řešení ekologických škod vzniklých před privatizací těžebních hnědouhelných společností v Ústeckém a Karlovarském kraji“ (používá se často i výraz 15 ekomiliard). Město Sokolov hradí tzv. nezpůsobilé náklady, což je např. veřejné osvětlení. Tento program lze, zjednodušeně řečeno, využít pouze na území, kde probíhala těžba, nebo výjimečně i k náhradě věcí těžbou dotčených, proto je jeho využití značně omezeno a nelze ho využít např. na stavbu parkoviště či dětského hřiště.
V Sokolově již bylo z tohoto programu úspěšně realizováno několik projektů, jako je zatopení lomu Gsteinigt, revitalizace areálu Bohemia, cyklostezky podél řeky Ohře. V současné době je z programu hrazena ze 100 procent oprava Antonínského mostu přes řeku Ohři a zároveň se připravuje žádost o financování zasíťování pozemků na výstavbu rodinných domů na Jižním lomu.
Pokud sečteme finanční podporu na již realizované projekty a na projekty v realizaci, dostaneme se na částku více než čtvrt miliardy, kterou město Sokolov již z tohoto programu úspěšně vyčerpalo nebo čerpá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…