Sokolov: První dva kameny zmizelých jsou na Starém náměstí

14.11.2020 6:32

První dva kameny zmizelých jsou umístěny od úterý 10. listopadu v Sokolově. Zasazeny byly do dlažby na Starém náměstí, aby tady připomínaly pohnutou historii židovského obyvatelstva spojenou s řáděním nacistů.

Sokolov: První dva kameny zmizelých jsou na Starém náměstí
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Akce byla původně plánována na květen a měla být součástí oslav 75. výročí konce 2. světové války. Bohužel, kvůli pandemii koronaviru byly květnové oslavy zrušeny a také nyní se musela akce odehrát bez přítomnosti veřejnosti.

S myšlenkou takzvaných stolpersteine, neboli kamenů zmizelých, či také kamenů, o které je třeba zakopnout, přišel Gunter Demnig, německý umělec, jenž první kámen položil již v roce 1992 v Kolíně nad Rýnem. Kameny v podobě dlažební kostky o rozměrech 10 x 10 centimetrů jsou koncipovány jako vzpomínka na oběti nacismu a kladou se většinou před dům, kde dotyčná osoba žila. Myšlenka se poměrně rychle ujala a za necelé tři desítky let od jejího vzniku bylo po Evropě položeno na 67 000 kamenů ve více než dvacítce evropských zemí.

Kámen je vždy opatřen mosaznou destičkou, do níž je vyryto, koho kámen připomíná, jeho rok narození, datum deportace, a pokud je známé, tak i přesné datum úmrtí. Günter Demnig kameny vyrábí ručně, každý z nich je originál. Pan Demnig je vždy pokládal osobně a tak to mělo být i letos roku v Sokolově, kde žádný takový kámen doposud položen nebyl.

Poté co se nepovedlo položit kameny zmizelých v květnu, svitla naděje na druhý pokus koncem srpna, kdy pan Demnig naplánoval cestu po střední Evropě, při níž hodlal položit několik kamenů i v západních Čechách, Sokolov nevyjímaje. Bohužel, kvůli zvyšujícím se počtům nakažených svou cestu zrušil. Nicméně nabídl výrobu kamenů a možnost, aby si je jednotlivé obce položily samy. Město Sokolov tak této nabídky využilo a dva kameny objednalo.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Položení kamenů měla provázet i výstava vytvořená studenty badatelského kroužku Gymnázia Sokolov o osudech vybraných židovských rodin a také přednáška studentů na dané téma v místní knihovně. Ve spolupráci s MDK Sokolov se pak podařilo výstavu v prostorách MDK odhalit v září, v městské knihovně se pak uskutečnila přednáška, kde studenti představili veřejnosti výsledky své práce.

Následně však přišla další omezení a s ním i ohrožení dalšího termínu položení kamenů, který byl naplánován na 10. listopad, k výročí takzvané Křišťálové noci. Po zralé úvaze bylo rozhodnuto kameny položit, ovšem bez plánovaného setkání s veřejností. Pietní akce se tak zúčastnila jen starostka města Renata Oulehlová a Vladimír Bružeňák, autor myšlenky položení kamenů v Sokolově.

Bylo značně těžké určit, koho budou první stolpersteiny ve městě Sokolov připomínat. Volba nakonec padla na zástupce velmi rozvětvené židovské rodiny Steinigerů, konkrétně na pana Theodora Steinigera, jenž zemřel v roce 1942 v Terezíně. Rodina Steinigerů patřila před válkou k nejvýznamnějším sokolovským rodinám. Vlastnili dva domy na dnešním Starém náměstí, kde provozovali advokátní kancelář, lékárnu, pivnici, krejčovství i obchod s papírem. Většinu členů rodiny nacisté zavraždili, včetně sedmileté Lucie Steinigerové. Druhý kámen připomíná slečnu Markétu (Grétu) Herrmannovou, jejíž rodina vlastnila obchod s konfekcí také na sokolovském náměstí, prakticky naproti domu rodiny Steinigerů. Slečnu Herrmannovou zavraždili nacisté zřejmě roku 1942 v Osvětimi, stejně jako později jejího bratra.

„Město Sokolov chce v této vzpomínkové činnosti pokračovat a každý rok na výročí Křišťálové noci odhalit alespoň jeden kámen upomínající na zmizelé židovské obyvatele města,“ podotkla starostka Renata Oulehlová. Nacistická perezekuce krutě postihla více než sto židovských obyvatel města, kteří se zde narodili, vyrůstali či pracovali, případně se přistěhovali odjinud a v Sokolově prožili řadu klidných let.

Seznam kamenů zmizelých umístěných v České republice najdete například na Wikipedii ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…