Sokolov: Starou Krejcarovou lávku přes Ohři nahradí nové přemostění

13.07.2019 20:27

Město Sokolov plánuje letos na podzim zahájení stavby nové Krejcarové lávky přes řeku Ohři. Náklady na nové přemostění vodního toku se vyšplhají na 58 milionů korun, z toho 56 milionů korun bude hrazeno Ministerstvem financí z programu Koncepce řešení ekologických škod, vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Kvůli stavbě dojde k částečnému omezení sjízdnosti řeky a cyklostezky.

Sokolov: Starou Krejcarovou lávku přes Ohři nahradí nové přemostění
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Krejcarová lávka vytváří nezbytnou spojnici mezi městem Sokolov, rekreační zónou Jižní lom, sítí cyklostezek a jezerem Medard. Nově navržená ocelová konstrukce lávky přetíná říční koryto řeky Ohře v místě současné betonové mostní konstrukce, která vykazuje závažné stavební poruchy. Konstrukce stávající lávky bude odstraněna.

Základní technické údaje nového přemostění

Lávka pro pěší je navržena jako ocelový zavěšený most o třech spojitých polích s horní mostovkou. Rozpětí jednotlivých polí je 60 m + 45 m + 15 m. Světlá šířka lávky je proměnná. Mění se od 2,5 m po 7,0 m, u odbočné rampy má šířku 2,0 m. Závěsy jsou navrženy z ocelových lan. Středový pylon je umístěn v podélné ose lávky a je vysoký 27,2 m (po úroveň kotvení závěsů). Niveleta mostovky je zakřivená a klesá z levého břehu z úrovně k opěře na pravém břehu na úroveň.

Celá ocelová konstrukce lávky se nachází nad úrovní 100leté vody. Mostovka je navržena ze dřevěných fošen o tloušťce 40 mm podporovaných podélníky. Fošny jsou opatřeny protiskluzovými drážkami a budou opatřeny tmavě hnědým ochranným lakem.

Zábradlí je navrženo s úrovní horního madla ve výšce 1300 mm nad mostovkou. Výplň zábradlí je předpokládána z takzvaného tahokovu. Sloupky zábradlí jsou po 1,25 m. Na pravém břehu je na lávku napojena boční sestupná rampa o rozpětí 25,2 m. Mostovka i zábradlí rampy je navrženo shodně s hlavním přemostěním.

Před pylonem v ose lávky je navrženo schodiště umožňující sestup z lávky na ostrov. Schodiště je zavěšeno na doplňující nosníky lávky, které lemují otvor pro prostup pylonu a schodiště. Zavěšení schodnic lávky na táhlo a podepření čepy umožňuje vytočení lávky tak, aby při nebezpečí velké vody bylo možno skrýt schodiště do prostoru lávky, tedy nad úroveň stoleté vody. Stupně schodiště i podesta jsou navrženy z tahokovu. Barevné řešení ocelové konstrukce je v provedení pozink.

Osvětlení lávky bude v místě nástupních ramp řešeno stožáry veřejného osvětlení. Samotná lávka bude osvětlena pomocí LED světelných trubic umístěných v místě kovového madla po obou stranách a pomocí pojezdových zemních LED svítidel umístěných v mostovce v ose mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…