Sokolov: V areálu kláštera se dočasně nebudou konat svatby

25.07.2022 18:01

Zajisté jste si všimli, že v loňském roce byly odstraněny sochy před vstupem do kostela svatého Antonína Peduánského, který je součástí areálu Kapucínského kláštera.

Sokolov: V areálu kláštera se dočasně nebudou konat svatby
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Všechny sochy se totiž postupem času začaly vlivem nestabilního podloží naklánět. Bylo tedy rozhodnuto o kompletní opravě podesty a restaurování soch. Jedná se však o poměrně náročnou akci, která si vyžádá omezení přístupu do kostela. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39133 lidí

Pro svatební obřady je však i nadále možné využívat krásný areál sokolovského zámku. Opravy potrvají od 01. 10. 2022 do 31. 05. 2023. Omlouváme se za komplikace spojené s touto opravou, ale je to nezbytný krok pro zachování dědictví po předchozích obyvatelích města. Vznik soch tří světců (svatého Petra z Alkantary, svatého Antonína Peduánského a svatého Felixe z Kantalicie) financovali před více než 270 lety tehdejší sokolovští měšťané. Mimochodem obyvatelé kláštera - kapucíni byli v té době v Sokolově značně oblíbení a tvořili nežádoucí konkurenci sokolovskému arciděkanství. Pravděpodobně totiž díky své hudební produkci způsobili odliv věřících z kostela svatého Jakuba Většího. Sokolovský arciděkan si stěžoval, že mniši si zřídili hudební kůr, který zahrnoval i bubny a trumpety. Na oplátku arciděkanství nechalo postavit v blízkosti kláštera kapli nejsvětější Trojice, která stojí dodnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…