Sokolov posiluje spolupráci v oblasti transformace uhelných regionů

26.03.2024 13:05 | Tisková zpráva

Na sokolovském městském úřadě přivítali maďarskou delegaci, složenou ze zástupců obcí uhelných regionů, Ministerstva energetiky, Ministerstva správy a regionálního rozvoje a expertů z Uhelné komise. Jedná se o výsledek snahy vedení města o navázání spolupráce s dalšími evropskými uhelnými regiony. S nimi si chce sokolovská radnice předávat zkušenosti v oblasti přechodu od těžby uhlí.

Sokolov posiluje spolupráci v oblasti transformace uhelných regionů
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Kontakt s našimi maďarskými kolegy jsme navázali zhruba před půl rokem na návštěvě v Bruselu, kam jsme tehdy jeli představit naše plány na budoucí rozvoj Sokolovska. Dnešní setkání nám umožnilo vyměnit si zkušenosti s přípravou na období po konci těžby uhlí a posunout se zase o kus dál. Nevymýšlejme něco, co už vymyslel někdo jiný, ale inspirujme se vzájemně jeden od druhého“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

Během diskusí se obě strany věnovaly nejen sdílení osvědčených postupů, ale také konkrétním problémům, které regiony trápí. Ty jsou v mnoha ohledech dost podobné. Jedná se především o úbytek obyvatel, negativní vnímání regionů a ztráta pracovních míst, které s sebou útlum těžby uhlí přinese. Do diskuse se zapojili také zástupci dvou nejvýznamnějších zaměstnavatelů na Sokolovsku, Sokolovské uhelné a chemičky Synthomer.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41446 lidí

S dalšími podněty přišly i starostové okolních obcí, kteří si stěžovali na problematické získávání dotací. „Pokud si vezmete obec s pěti sty obyvateli, která má jednoho starostu a jednoho úředníka, tak prostě nemají možnost včas projekty připravit. Proto usilujeme o koordinaci a vytvoření alespoň jednoho společného projektu, který by byl realizovatelný. V současné chvíli připravujeme vybudování sítě cyklostezek,“ vysvětluje sokolovská radní Iva Kalátová.

Zástupci maďarské delegace popsali způsob fungování a čerpání dotačních titulů pro obnovu krajiny v jejich zemi, a zároveň se podělili o své plány na revitalizaci regionů postižených útlumem těžby uhlí. Zaměřují se především na podporu malých a středních podniků, stejně jako na péči o sociálně slabé rodiny. Důležité jsou podle nich i investice do obnovitelných zdrojů energie.

Mezinárodní spolupráci by sokolovská radnice chtěla ještě rozšířit. Výměna příkladů dobré praxe by tak v budoucnu mohla probíhat i s uhelnými regiony z dalších koutů Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…