Stane se Székesfehérvár dalším partnerským městem Hradce Králové?

26.08.2013 16:40

Hradec Králové má šanci získat nové partnerské město. O přízeň krajské metropole totiž projevil velký zájem maďarský Székesfehérvár. Maďarské město s královskou historií by se tak pro Hradec mohlo stát 10. partnerským městem, a to nejen po formální stránce, což potvrdila první schůzka obou měst v uplynulém týdnu.

Stane se Székesfehérvár dalším partnerským městem Hradce Králové?
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

S přáním navázat přátelství s Hradcem Králové přišla před časem prostřednictvím českého velvyslanectví v Budapešti maďarská strana. Hradec Králové a Székesfehérvár jsou zhruba stejně velká města, která spojuje spousta podobností jak v současném životě, tak i v pohledu do minulosti.

Na pozvání maďarské strany se koncem srpna zúčastnila hradecká delegace vedena náměstkyní primátora Annou Maclovou městských slavností, které se každoročně konají u příležitosti státního svátku sv. Štěpána, prvního krále a zakladatele uherského státu. Hradečtí měli příležitost se seznámit nejenom s historií města, ale společně s vedením Székesfehérváru zmapovali jednotlivé oblasti, ve kterých by mohla probíhat spolupráce. „Partnerství s tímto maďarským městem vidím nadějně. Nalezli jsme spoustu společných témat. Na podzim přijedou Székesfehérvárští do Hradce Králové a program jejich návštěvy již bude naplánován tak, abychom mohli projednat konkrétní možnosti spolupráce a společné aktivity. Pokud se pro partnerství rozhodneme, považuji za důležité začít propojovat různé subjekty, aby se partnerství mohlo rozvinout bez ohledu na momentální obsazení vedení obou měst,“ přiblížila jednání v Maďarsku náměstkyně hradeckého primátora Anna Maclová.

Székesfehérvár je městem s bohatou historií, bylo v něm korunováno 43 králů, je městem univerzitním, městem inovací a průmyslu. V současnosti má přes sto tisíc obyvatel a řeší obdobné problémy jako Hradec Králové. „Primátor maďarského města se kromě jiného zajímal například o výchovu malých hokejistů, vedení města zajímala také oblast hospodaření, podpora podnikání, oblast zdravotnictví a sociálních věcí nebo také basketbal. Milým překvapením byla znalost Hradce Králové představiteli města, a to hlavně díky tomu, že ekonomický náměstek pracoval v minulosti sedm let v Praze,“ přibližuje možná budoucí společná témata obou měst Anna Maclová.

Vzhledem k tomu, že Székesfehérvár je úzce propojen s osobností sv. Štěpána, tak se zde v průběhu návštěvy zástupců Hradce Králové konalo slavnostní zasedání maďarské vlády a na náměstí promluvil k veřejnosti premiér Viktor Orbán, tamější rodák. Svatoštěpánských oslav se zúčastnili i zástupci dalších partnerských měst Székosfehérváru z Finska, Německa, Chorvatska, Rumunska a Velké Británie. Partnerství s těmito městy trvá již přes dvacet let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…