Šternberk: Jaké změny čekají klášter a co ukrývá lešení před spořitelnou?

06.08.2018 15:16

Každý rok je v rozpočtu města vymezena částka na obnovu památkově chráněných objektů. I v tomto roce probíhají opravy na místních památkách.

Šternberk: Jaké změny čekají klášter a co ukrývá lešení před spořitelnou?
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Sloup Ecce Homo na Bezručově ulici je nyní zahalen do hávu ochranných sítí a obrostlý lešením a čeká na zásah restaurátora Martina Parobka, který následně zahájí restaurátorské práce i na kulturní památce – kamenné kašně v Tyršových sadech. Částka za opravu těchto dvou památek činí 197 tisíc korun.

Dalším objektem, který si zasluhuje pozornost, je jedna z dominant města - Šternberský klášter. V posledních letech jsou prostory kláštera čím dál častěji využívané k pořádání různých akcí, jak soukromých, tak přístupných veřejnosti. I proto se město snaží uvolňovat finanční prostředky na jeho obnovu a zkulturnění. Letos se zde také pokračuje v opravách. Probíhá rozsáhlá rekonstrukce střechy, obnova zárubní a dveří ve 2.NP východního křídla a obnova dřevěného schodiště z 1. NP do 3. NP jižního křídla. Tyto opravy jsou spolufinancovány získaným příspěvkem z dotačního Programu památkové péče v Olomouckém kraji ve výši 250 tisíc korun. Celkové předpokládané náklady na opravu kláštera v roce 2018 jsou odhadnuty na 7 milionů korun.

Olomoucký kraj tento rok financuje z dotačního titulu Obnova staveb drobné architektury místního významu v Olomouckém kraji i právě zahájenou opravu 13 kusů vitráží oken a dveří na kapli v místní části Chabičov, které bude zhotovovat firma Bubeník 1913 s. r. o. z Olomouce. Město na tuto obnovu památky čerpá získanou dotaci ve výši 44 tisíc korun. Celková částka za opravu činí 90 tisíc korun. Kaple v Chabičově tak po letošní obnově vitráží a opravách v loňském roce, kdy byla obnovena fasáda, střecha a dřevěné plastiky v průčelí, získá zcela novou podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…