Šternberk: Klášter i hrad v našem městě slaví Dny evropského dědictví

11.09.2019 12:14

V rámci oslav Dnů evropského dědictví můžete o tomto víkendu navštívit ve Šternberku zajímavé akce ve Šternberském klášteře a na hradě. European Heritage Days 2019… neboli Dny evropského dědictví (vžitý český překlad anglického názvu celoevropské akce) jsou významnou kulturně poznávací společenskou akcí, která slouží k posílení a rozšíření povědomí o našem kulturním dědictví. Pro širokou veřejnost se v těchto dnech zpřístupňuje co nejvíce zajímavých a výjimečných památek, budov, objektů i prostor včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

Šternberk: Klášter i hrad v našem městě slaví Dny evropského dědictví
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Letošní ročník Dnů evropského dědictví v České republice byl slavnostně zahájen dne 7. září v Litomyšli. Národním tématem je heslo „Památky a zábava“.

Doprovodný kulturní program při příležitosti těchto dnů bude pořádat i město Šternberk. Zveme Vás na nádvoří Šternberského kláštera, kde tento program v pátek 13. září v 17 hodin zahájíme. Můžete se těšit na představení divadelního spolku No PoTěš, který zde uvede komedii „Adéla je už po večeři aneb Poslední případ Nicka Cartera“, dále vystoupení Pěveckého sboru Šternberk, doprovodnou výstavu výtvarných prací pacientů Psychiatrické léčebny Šternberk s názvem „OPEN ARTE“ a hlavní program večera bude patřit cimbálové muzice Stupava z Dolních Bojanovic.

Hrad Šternberk připravuje na sobotu 14. září od 10 do 16  hodin rozšířené prohlídky hradu a prohlídku doprovodné výstavy zdarma. Hradem budou provázet průvodci oblečení do historických kostýmů. Začátek všech prohlídek bude situován do hradní kaple, nejstarší části hradu, kde vystoupí se svým historickým repertoárem hráčka na violoncello a studentka konzervatoře Vendula Pařenicová.

V rámci prohlídek se návštěvníci setkají s restaurátorkami, které v současné době pracují na obnově jedinečného souboru kachlových kamen. Uvidí přímo v reálných prostorách, jak probíhá obnova historických skvostů hradu. Restaurátorky představí svou zajímavou práci a jistě bude prostor pro dotazy návštěvníků. Jako bonus bude v tento den zpřístupněna stálá výstava „Liechtensteinská dominia střední Moravy“ zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.