Šternberk: Nesouhlas s objízdnou trasou a uzavírkou na Jívavské ulici

27.05.2021 10:41

Vedení města Šternberka nesouhlasí s uzavírkou a objízdnou trasou komunikace I/46 na Jívavské ulici.

Šternberk: Nesouhlas s objízdnou trasou a uzavírkou na Jívavské ulici
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Vážení občané města Šternberka, chceme Vás touto cestou informovat o plánované uzavírce komunikace I/46 ve Šternberku (u koupaliště) a stanovení objízdné trasy související s touto uzavírkou. Město Šternberk vyslovilo s navrženou objízdnou trasou opakovaně svůj zásadní nesouhlas, odpovědné organizace ale svůj záměr doposud nezměnily. Vzhledem k závažnosti situace tedy považujeme za nutné upozornit veřejnost na významné dopravní komplikace, které mohou v následujících měsících nastat v lokalitě ulic Jívavské, Svatoplukovy, Opavské a na trati Ecce Homo.

Před dvěma týdny obdrželo Město Šternberk k vyjádření žádost týkající se uzavírky komunikace I/46 na ulici Jívavské ve Šternberku, kde má společnost Strabag a.s. pro investora Ředitelství silnic a dálnic ČR provádět vedle koupaliště opravu mostu č. 46-037. S městem Šternberk byl v minulosti projednán způsob opravy za částečné uzavírky, kdy by provoz kolem koupaliště na Opavu a od Opavy probíhal kyvadlově na semafory. Nově jsme se však ze žádosti o vyjádření dozvěděli, bez jakéhokoliv předchozího projednání, že oprava bude probíhat ve třech etapách následovně:

od 13. června do 11. července 2021

  • částečná jednosměrná uzavírka I/46
  • směr od Opavy jede po silnici III/44423 (trať Ecce Homo) dolů

od 11. července do 17. října 2021

  • úplná uzavírka I/46
  • doprava je vedena obousměrně po Ecce Homo, ulici Svatoplukové

od 17. října do 22. listopadu 2021

  • částečná jednosměrná uzavírka I/46
  • směr od Opavy jede po silnici III/44423 (trať Ecce Homo) dolů

K uvedenému návrhu jsme zaslali za Město Šternberk investorovi, zhotoviteli i Krajskému úřadu Olomouckého kraje nesouhlasné stanovisko, a to z následujících důvodů:

  • Denní průjezdnost vozidel je v úseku I/46 dle sčítání dopravy z roku 2016 mezi 7.000 až 11.000 vozidly. Velkou část těchto vozidel tvoří těžká kamionová doprava jedoucí z nebo do Polska.
     
  • V červenci a srpnu má koupaliště hlavní sezonu, objízdná trasa je vedena přímo kolem hlavního vchodu do areálu koupaliště.
     
  • Objízdná trasa je vedena přímo kolem vchodů do Základní školy Svatoplukova, školní jídelny a školní družiny.
     
  • V září se vrací děti do základní školy. Kromě dětí nastupujících do 1. třídy, se po více než roce plně obnovuje docházka všech školáků.
     
  • Doprava u základní školy již v běžné dny školní docházky kolabuje a stojí zde kolona vozidel rodičů, kteří dováží a odváží děti.
     
  • Autobusové zastávky u školy jsou naproti sobě a bez zálivů. Každý autobus, který zde zastaví, způsobí zastavení celé dopravy na objízdné trase. Bude to znamenat také ohrožení bezpečnosti žáků školy.
     
  • Poloměry zatáček a výjezd do kopce u základní školy a dále pak na trati Ecce Homo budou komplikovat průjezdy velkých nákladních vozů. V minulosti, kdy byla tato komunikace krátkodobě využívána jako objízdná, docházelo k ucpání trati Ecce Homo kamiony, které si musely zatáčky nadjíždět. Pokud se v těchto místech potkají protijedoucí kamiony (což při intenzitě dopravy je velmi pravděpodobné), bude to znamenat zastavení dopravy.
     
  • Těžké kamiony jedoucí po trati Ecce Homo dolů, budou mít kvůli dlouhému klesání a velkému počtu prudkých zatáček přehřáté brzdy a u základní školy hrozí riziko, že včas nebudou moci zastavit.
     
  • Velký objem dopravy v blízkosti školy bude vyžadovat z důvodu bezpečnosti trvalou přítomnost policie nebo strážníků. Město Šternberk však takovou kapacitou strážníků nedisponuje.
     
  • Na uvedené objízdné trase jsou komplikované výjezdy – např. z lokality Na Vyhlídce, kde při takové intenzitě dopravy budou hrozit kolize.
     
  • Komunikace Ecce Homo není dle našeho názoru konstrukčně stavěna na tak velkou intenzitu těžké dopravy. Dojde k jejímu poškození včetně nedávno opravených úseků. Komunikace je v majetku Olomouckého kraje.
     
  • Jedná se o citelný zásah do dopravní obslužnosti obcí Domašova u Šternberka, Hraničných Petrovic a místní části Šternberka-Těšíkova. Starosty obcí o tomto plánu nikdo doposud neinformoval a neprojednal jej s nimi.

Ve čtvrtek 13. května 2021 proběhla na žádost vedení města schůzka se zástupci zhotovitele, společností Strabag a.s. a společností SEKNE spol. s.r.o. Zhotovitel, společnost Strabag a.s., však trval na výše uvedené organizaci uzavírky.

Protože důvody pro nesouhlasné stanovisko jsou velmi vážné, sezvali jsme zástupce Ředitelství silnic a dálnic ČR, Krajského úřadu Olomouckého kraje (bude uzavírku a objízdnou trasu povolovat), společnost Strabag a.s. 19. května 2021 na nové jednání, kde jsme zopakovali všechny naše argumenty pro nesouhlas s objízdnou trasou. Nicméně od této varianty uzavírky a objízdné trasy zatím zhotovitel neustoupil.

Rozhodnutí o uzavírce a objízdné trase může být Krajským úřadem Olomouckého kraje vydáno i přes nesouhlasné stanovisko města Šternberka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…