Šternberk: STRABAG zahájil práce na stavbě nového bazénu

05.05.2021 19:31

Vedle 25metrového bazénu bude v objektu i zážitková a wellness část. Doba výstavby je 18 měsíců.

Šternberk: STRABAG zahájil práce na stavbě nového bazénu
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Stavební práce na výstavbě nového krytého bazénu ve Šternberku byly zahájeny. Stavbu realizuje pro Město Šternberk společnost STRABAG, a to metodou Design and Build. To znamená, že od týmu zhotovitele vzešel i architektonický návrh a že před samotným zahájením výstavby musel tento tým připravit také kompletní projektovou dokumentaci. STRABAG má jako generální partner v realizačním týmu dva důležité partnery – projekční kancelář Ateliér 11 Hradec Králové a firmu Bazenservis, která bude v objektu realizovat bazénovou technologii.

„Zahájením stavby se naplňuje přání, které občané města pravidelně vyslovují od 90. let, kdy byl ve Šternberku uzavřen provoz tehdejšího krytého bazénu. Navazujeme tak na úsilí všech zastupitelstev, ale i sportovních klubů a aktivních občanů, kteří řadu let myšlenku vybudování krytého bazénu prosazovali a následně i připravovali. Ke stavbě zařízení jsme přistoupili metodou Design and Build, která se nám osvědčila při stavbě například mateřských škol. Jsme rádi, že smluvním partnerem se stala silná společnost, jakou je STRABAG a.s. Věříme, že v následujících měsících v našem městě vyroste regionálně jedinečné zařízení, které bude dělat všem radost,“ uvedl Ing. Stanislav Orság, starosta města.

„Oceňujeme, že se město rozhodlo u tak složitého projektu pro využití metody Design and Build („Vyprojektuj a postav“). Tento přístup klade na obě smluvní strany vysoké technické a organizační nároky, ale zároveň má řadu praktických výhod. Tato metoda umožňuje naší společnosti plně uplatnit naše odborné znalosti a zkušenosti, které byly využívány během úzkého dialogu s investorem. Tím se nám podařilo velmi rychle přizpůsobit podobu celé stavby jeho požadavkům a představám,“ uvedl v souvislosti se zahájením stavebních prací Ing. Ondřej Novák, předseda představenstva STRABAG a.s.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14814 lidí

Víceúčelový krytý bazén s kapacitou 300 návštěvníků vyroste v sousedství nemocnice a bude součástí nového sportovního komplexu spolu s atletickým stadionem. Budova krytého bazénu bude rozdělena na tři hlavní části. Hlavní částí bude 25 m plavecký bazén se šesti dráhami zhotovený podle předpisů FINA II, které jsou podmínkou pro možnost pořádat lokální i národní plavecké závody. Další částí komplexu je zážitková část, sousedící s hlavním bazénem a část wellness. V části wellness bude návštěvníkům k dispozici klasická sauna, finská sauna, ochlazovací bazén, relaxační část a venkovní vířivka.

Zážitková část pak bude určena zejména dětem. Její součástí bude výukový bazén, dětský bazén pro nejmenší a zážitkový bazén jehož součástí bude i „divoká řeka“. V neposlední řadě bude v zážitkové části i 90 m dlouhý tobogán se samostatným dojezdem. Chybět nebudou ani vnitřní a venkovní vířivky. Zázemí bazénu bude vybaveno moderním vstupním systémem umožňující plynulý a pohodlný pohyb návštěvníků mezi jednotlivými částmi komplexu i možnost občerstvení v mokrém bazénu a wellness. Čekající doprovod bude moci své ratolesti sledovat z divácké galerie nebo se pohodlně usadit v gastro části nacházející se v suché části bazénu.

Smlouva mezi STRABAG a.s., jako generálním zhotovitelem, a městem Šternberk byla podepsána v říjnu 2019 a obsahovala dvě části. Podle první části provedl generální zhotovitel finální studii a během jednoho roku na odsouhlasené řešení získal územní i stavební povolení. Během přípravy prováděcí dokumentace musely být projekčně doplněny požadavky, které byly podmínkou žádosti o získání dotace od Národní sportovní agentury. To bylo také hlavním důvodem, proč se zahájení samotných stavební prací oproti původním předpokladům odsunulo. 26. dubna 2021 došlo k předání staveniště a tým zhotovitele zahájil realizaci díla. Termín dokončení a předání objektu do zkušebního provozu je konec roku 2022.

STRABAG, a. s., člen skupiny nadnárodního koncernu STRABAG, působí na českém trhu od roku 1991 a patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Společnost je předním dodavatelem stavebních služeb ve všech oblastech stavebnictví a ve své činnosti klade důraz na kvalitu, partnerský přístup k realizaci zakázky, využití moderních technologií a zavádění inovací. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…