Šternberk opět aspirantem na titul Historické město roku

22.02.2016 6:31

Šternberk se stal v Olomouckém kraji letošním vítězem krajského kola soutěže o titul Historické město roku 2015. Kromě něj se do ní přihlásily Olomouc a Lipník nad Bečvou. Šternberk bude kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže.

Šternberk opět aspirantem na titul Historické město roku
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Šternberk je dosud jediným celostátním vítězem této soutěže z Olomouckého kraje a titul Historické město roku nosí již od roku 2008. V soutěži se hodnotí příprava a realizace programů regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Cena a z ní vyplývající právo užívat titul Historické město roku je udělována od roku 1994 Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj.

Sestává z křišťálové plastiky, pamětního grafického listu a finanční částky jeden milion korun. Udělována je vždy při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel ve Španělském sále Pražského hradu. Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón byl ustaven vládním usnesením v roce 1992 k záchraně a rozvoji historických jader měst a obcí.

Přihlášky za rok 2015 zaslané na olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu byly vyhodnoceny komisí složenou ze zástupce NPÚ, zástupce ministerstva pro místní rozvoj a krajským garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Přihlášená města komise v průběhu ledna navštívila a následně vyhodnotila protokolem odeslaným spolu s přihláškou ministerstvu kultury.

Komise během hodnocení kladně oceňovala u všech tří soutěžících řadu úspěchů, které města dlouhodobě dosahují při nelehké péči o velká, plošně chráněná území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…