Stonava postavila novou mateřinku, místo má jisté každé místní dítě

05.05.2018 11:43

Novou mateřinku mají k dispozici stonavští občané. Vedení obce oznámilo, že je nyní schopno uspokojit veškeré zájemce. Navíc díky investici může profilovat oddělení mateřských škol podle věku. Pro dvouleté děti zde vzniklo nové moderní zařízení uzpůsobeno jejich potřebám, navíc s atraktivní zahradou. K dispozici je i chůva.

Stonava postavila novou mateřinku, místo má jisté každé místní dítě
Foto: Wikimedia Commons
Popisek: Kostel. sv. Maří Magdalény ve Stonavě

Obec se rozhodla pro stavbu nové budovy mateřinky v areálu té původní. „Stonava se rozrůstá, a přestože není s ohledem na situaci v OKD jasné investiční klima, realizujeme řadu rozvojových projektů. Mateřinka je důležitou součástí občanské vybavenosti. Rozhodli jsme se zbourat budovu staré sauny v areálu zahrady mezi základní a stávající mateřskou školou a na jejím místě postavit zcela nové oddělení s kapacitou 24 dětí, kterou lze ještě v budoucnu navýšit o čtyři místa,“ říká starosta hornické obce Stonava Ondřej Feber s tím, že se tak kapacita mateřinek v obci zvýší z 60 na celkem 76 míst. Ve zbývajících odděleních, které využívaly tzv. výjimky, sníží počty tak, aby děti měly co nejkomfortnější podmínky.

Atraktivní zahrada a méně dětí

Nová školka v části Dolany má k dispozici atraktivně vybavenou zahradu. Celá investice i se zahradou a vybavením interiérů přizpůsobených malým dětem přišla na 9 milionů korun. Obec zaplatí jen 15 procent z ceny projektu, na zbytek investice získala dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Ředitel školy Zdeněk Lusk zdůrazňuje, že tato významná investice zvýší komfort ve všech mateřských školkách. „Nebudeme muset již využívat tzv. výjimky a navyšovat místa, abychom vyšli vstříc rodičům. V odděleních bude méně dětí, učitelky se jim budou moci více věnovat. Protože profilujeme oddělení, kdy v nové budově budou nejmenší, dvou a tříleté děti, a v budově MŠ Dolany 565 starší dětí, bude zajištěna i lepší příprava dětí na vstup do školy na jedné straně a lepší péče o malinké děti na druhé,“ doplnil starostu Lusk.

Podle starosty Febra, který stojí v čele obce od roku 1990 a je jedním z nejdéle sloužících starostů v regionu, je nabídka umístění potomka v předškolním zařízení jednou z věcí, kterou se řídí mladí lidé při rozhodování, zda na vesnici zůstat. Proto obec v minulých letech intenzivně investovala do škol, mnohdy s pomocí Nadace OKD nebo jiných zdrojů. Jako jedna z mála obcí má k dispozici moderní kryté sportoviště i venkovní stadion.

Zápisy do stonavských mateřinek (jsou zde celkem čtyři) proběhnou 15. a 16. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …