Stonava začíná stavět komunitní byty pro seniory

21.10.2016 11:16

Obec Stonava na Karvinsku připravuje výstavu komunitních bytů pro seniory. Vedení obce získalo dotaci ve výši 6 milionů korun, zbytek pokryje ze svého rozpočtu.

Stonava začíná stavět komunitní byty pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Byty propojené koridory se společnou částí budou bezbariérové, energeticky úsporné a navíc jde o dřevo-stavbu.

„Pro mne je velmi důležité, aby v naši vesnici mohli strávit podzim života i lidé, kteří již nejsou schopni bydlet sami ve svém domku. Nechci, aby odcházeli do velkých, neosobních zařízení v okolí, proto jsme v minulosti zřídili dvě depeésky. Je o ně velký zájem, komunitní objekty jsou samozřejmě zajímavou formou, jak zajistit ještě lepší bydlení pro seniory, kteří jsou samostatní,“ říká starosta Ondřej Feber.

V navrženém objektu je 10 bytů splňujících parametry bezbariérového užívání. Podlahová plocha bytu nepřekračuje 45,00 m2. Každý byt má chodbu, koupelnu, obývací pokoj s kuchyňským koutem a ložnici. Součástí i sklepní kóje.

K dispozici jsou takzvané sdílené plochy. „Jde například o kolárnu a společenskou místnost, kde lidé v obdobném věku mohou společně trávit čas. Tím zabraňujeme pocitu osamění nebo vyloučení u seniorů,“ dodává starosta.

Celodřevěná konstrukce u jednotlivých bytů a koridorů je navržena z ekologických a zdravotně nezávadných materiálů. Současně splňuje přísná kritéria na nízkoenergetické domy, čímž zaručuje nízkou energetickou náročnost bytů.

Obci se podařil snížit rozpočet na z původních 32 milionů na cca 25 milionů korun díky soutěžení zhotovitele.  Stavět by se mělo začít již za několik dnů. Pokud vše půjde v souladu s plánem, první nájemníci by se mohli nastěhovat už  koncem příštího roku.  „O toto bydlení je velký zájem, uživatelé budou mít k dispozici pomoc ze strany sociálních pracovnic nebo organizací, ale zároveň si zachovají své soukromí. Nespornou výhodou je, že se  lidé na vesnici znají a zůstane jim pocit, že jsou doma,“ doplňuje starosta s tím, že bydlení je situováno přímo ve středu obce, odkud budou mít lidé blízko k lékaři, na autobusovou zastávku, ale i za kulturou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…