Strakonice: Hrad čeká další rekonstrukce

07.06.2018 12:16

Následující týdny jsou posledními, které Hrad Strakonice absolvuje v nynější podobě. Začátkem prázdnin totiž bude uzavřen kvůli rozsáhlé rekonstrukci kapitulní síně a ambitu, která potrvá tři roky.

Strakonice: Hrad čeká další rekonstrukce
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

Po významné rekonstrukci, kterou hrad absolvoval v letech 2008 – 2010 a získal na ni dotaci z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihozápad, se bude jednat o další zvelebení této kulturní památky.

Hrad Strakonice je gotický hrad a barokní zámek na soutoku zlatonosné řeky Otavy a Volyňky, založený mezi léty 1220-1235. Kombinuje prvky několika architektonických slohů a má tři nádvoří. Je jedním z největších hradních komplexů v celé České republice. Vzhledem k historickým a stavebním hodnotám byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou. Během své historie byl dvakrát dobyt a zpustošen – poprvé roku 1620 stavovskými vojsky a podruhé Švédy za třicetileté války.

V letech 2008 – 2010 město Strakonice uspělo s projektem Revitalizace strakonického hradu a na jeho rekonstrukci získalo téměř 12 milionů korun z Evropské unie prostřednictvím ROP Jihozápad. „Hlavním cílem projektu byla revitalizace této národní kulturní památky a její dalšího zpřístupnění návštěvníkům. Projekt napomohl také zintenzivnění a rozšíření nabídky služeb a akcí ve Strakonicích,“ uvedla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Černá kuchyně a hradní věž zůstanou přístupné

Rekonstrukce se tehdy dotkla některých částí strakonického hradu a přispěla k obnovení funkcí některých interiérů části objektů a jejich zvelebení. „Jednalo se především o černou kuchyni, která byla objevena při průzkumech nejstarší části hradu a díky podpoře z ROP Jihozápad byla obnovena a zpřístupněna návštěvníkům. Dále byly rozšířeny veřejné prostory Muzea Středního Pootaví, nově otevřena laická badatelna a zprovozněno informační centrum s možností vizualizace rozsáhlých částí depozitáře. V rámci projektu byly dále částečně rekonstruovány reprezentační prostory včetně obřadní místnosti a bude znovuobnoveno zázemí pro činnost skupin historického šermu,“ řekla Michaela Šímová.

Právě černá kuchyně, podpořená dotací z ROP Jihozápad, zůstane během následující tříleté rekonstrukce otevřena. Přístupná zůstane i hradní věž. „Po stavební rekonstrukci a rekonstrukci expozic, na niž máme schválenu dotaci z IROP ve výši 108 milionů korun, budou otevřeny čtyři tematicky zaměřené nové expozice: historie textilní výroby, výroby zbraní a motocyklů ČZ, dudy a dudáci, Maltézský řád,“ doplnila ředitelka Muzea Středního Pootaví Ivana Říhová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…