Šumperk: Autobusové nádraží bude mít zelené střechy

02.11.2019 6:32

Autobusové zastávky a výpravní budovu budoucího přestupního terminálu budou mít zelené střechy. Včera večer to na svém veřejném zasedání schválili zastupitelé.

Šumperk: Autobusové nádraží bude mít zelené střechy
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Toto rozhodnutí bude znamenat vícenáklady v objemu zhruba 4 milionů korun. Toto byl také jediný argument, který hovořil proti zeleným střechám. O shodě zastupitelstva na tomto projektu hovořilo závěrečné hlasování, při kterém nikdo nebyl proti tomuto záměru. S návrhem ekologických řešení přišel zhruba před šesti týdny radní Michael Kohajda, a to na základě podnětů občanů. 

„Na přestupním terminálu jsme navrhli dva typy zelených střech. Extenzivní, to znamená s nízkým porostem sukulentů, které budou na střechách nástupišť, a intenzivní, se zhruba šedesáticentimetrovým porostem z travin, jež pak umístíme na výpravní budovu a zastávku MHD. Střechy jsou prakticky bezúdržbové, bude třeba je jen jednou ročně zkontrolovat,“ popsali novinku hlavní projektant Luděk Cekr a architekt Miroslav Tempír.

Zároveň informovali, že i přes tuto změnu nebude muset být přehodnocena statika všech staveb se zelenými střechami. Ty dokážou zadržet nejen prachové částice, ale především 60 až 100 procent vody při běžném dešti a postupně ji uvolňovat do okolního prostředí formou vodní páry. Tím pádem jako přírodní klimatizace ochlazují své okolí, tedy prostor autobusového nádraží a zlepšují jeho celkové klima. 

Další změnou v projektu bude i záchytná nádrž na dešťovou vodu. Voda z této jímky bude sloužit jak pro mlžení intenzivní zelené střechy, tak pro zálivku zeleně v prostoru přestupního terminálu. Nádrž zadrží 10 m3 dešťové vody.

Podle předběžných propočtů budou stát zelené střechy zastávek zhruba 3,2 miliony korun, nová zastávka MHD s 3D logem města přijde na necelý milion a vybudování záchytné jímky bude stát zhruba 300 tisíc korun. Účet za tyto práce by se tak mohl vyšplhat až na 4,5 milionu korun. Zelenou střechu na výpravní budově zaplatí společnost ČSAD, která je majitelem pozemku i objektu. 

Obavy z toho, zda na zelené střechy bude dostatek peněz, zmínilo v diskuzi především vedení města. „V současné době tvoříme rozpočet a už nyní víme, že nebudeme mít dost peněz na rozjeté investiční akce. Jen modernizace přestupního terminálu přijde město na zhruba 160 milionů korun, dokončovat budeme krytý bazén, peníze potřebujeme pro manufakturu a připravujeme rekonstrukci kulturního domu. Podle posledních kontrol vnitřního vybavení škol, nás v následujících letech čekají investice v řádech desítek milionů korun do technické infrastruktury budov. Zelené střechy jsou skvělý projekt, který bychom chtěli ve městě mít, ale musíme se na tuto věc dívat také očima řádného hospodáře,“ uvedli místostarostové Jakub Jirgl a Marta Novotná. Zároveň potvrdili, že město se zelenou střechou počítá také při rekonstrukci domu kultury.

Vedení města v čele se starostou Tomášem Spurným uvedlo, že vícenáklady pro přestupní terminál se budou muset částečně řešit úvěrem. „Zadlužování rozhodně není ideálním řešením,“ doplnila Marta Novotná.                                                                                                                                               

„Mysleme na to, že tyto kroky děláme nejen pro současné cestující, aby měli lepší podmínky na přestupním terminálu, ale také pro budoucí generace. Dáváme tím zároveň najevo, že Šumperk myslí na ekologii,“ uvedl radní Michael Kohajda.

Projekt zelených střech byl nakonec schválen 17 zastupiteli, osm se jich zdrželo, dva byli ze zasedání omluveni.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…