Šumperk: „Bratrušák“ se otevře 1. července, tobogán tu „pojede“ poslední sezonu

14.06.2021 14:27

Šumperští milovníci venkovního koupání si budou muset na otevření místního Bratrušovského koupaliště ještě tři týdny počkat. Zahájení provozu musely Podniky města Šumperka, které areál spolu s AQUAcentrem na Benátkách provozují prostřednictvím své dceřiné společnosti Šumperské sportovní areály, odložit kvůli posouzení stavu tamního tobogánu, jenž je na hranici životnosti. V této souvislosti minulý čtvrtek správní rada společnosti PMŠ rozhodla, že atrakce bude letos přístupná poslední sezonu s tím, že provozovatel bude plastový tubus tobogánu pravidelně kontrolovat. Koupaliště se tak pro veřejnost otevře na dva měsíce ve čtvrtek 1. července.

Šumperk: „Bratrušák“ se otevře 1. července, tobogán tu „pojede“ poslední sezonu
Foto: festivalsumperk.cz
Popisek: Mezinárodní folklórní festival Šumperk - logo

Jedenadevadesát metrů dlouhý a dvanáct metrů vysoký tobogán, který vyrobila šumperská firma Plast – Produkt, vyrostl na Bratrušovském koupališti v roce 2000. V té době byl jedním z nejdelších v republice a jeho předností bylo regulování rychlosti jízdy pomocí proudu a množství vody přiváděné na jeho horní bod. Stavbu, jež přišla na 3,2 milionu korun, financovala z velké části bludovská firma Agrega, která do tobogánu investovala 2,6 milionu korun a poté ho v následujících letech provozovala. Jen pro zajímavost, jedna jízda, trvající zhruba patnáct vteřin, tehdy přišla na šest korun. 

„V současnosti je tobogán na hranici své životnosti. Během jedenadvaceti let byl vystaven UV záření a také velkým teplotním rozdílům v letním a zimním období. Působením těchto klimatických vlivů dochází v posledních letech k rozevírání kompozitního materiálu plastového koryta na jednotlivé vrstvy, jež pozvolna vystupují na povrch do kluzné části koryta ve formě drobných šupin. Ty mají velmi ostré hrany a mohou při průjezdu způsobit nepříjemná řezná poranění,“ sdělil ředitel Podniků města Šumperka Miroslav Pospíšil. Dodal, že posledních deset let prochází plastové koryto provizorní opravou nejen před každou sezonou, ale i v jejich průběhu. „Rozklížené a zvedající se vrstvy se musejí oříznout, vyplnit tmelem a vyleštit. Většina poškození je ale na první pohled skrytá, objevují se nahodile a nelze je předem odhalit,“ zdůraznil Pospíšil.

Podotkl, že ocelová nosná konstrukce, na které je plastové koryto zavěšeno, je podle statika, jenž ji začátkem května prohlédl, v relativně dobrém stavu a po výměně některých kovových mezistupňů, otryskání jednotlivých dílů a nanesení nového antikorozního nátěru by mohla být funkční několik dalších let.

Otázkou tobogánu se minulý čtvrtek zabývala správní rada společnosti PMŠ. „Plastové koryto skluzavky projde zmíněnou provizorní opravou a během dvouměsíční sezony se bude často kontrolovat, aby se včas odhalila případná poškození,“ ujistil ředitel Podniků města, který v polovině července předloží správní radě nabídky na případnou realizaci nového tobogánu.

Šumperské sportovní areály tak v současnosti chystají celý areál na otevření. To je plánováno na čtvrtek 1. července. Během prvního prázdninového měsíce se zde budou moci lidé vykoupat denně od 9 do 20 hodin, v srpnu pak od 10 do 20 hodin. Bližší informace k provozu Bratrušovského koupaliště lze najít na sumperksportuje.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…