Šumperk: Cihelna se změní v lesopark s naučnou stezkou i ekologickými zákoutími

26.05.2020 11:46

Po parku se procházejí rodiče s dětmi, zamíří do dřevěného bludiště, posadí se do altánu, sledují hmyz v broukovištích, na dřevěném pexesu poznávají ptáky, vyjdou si na vyhlídku, posedí u mokřadu, kde pobývají vodní živočichové, projdou se po rozkvetlé louce, proběhnou se po travnatém hřišti, zahrají si badminton a na závěr si třeba opečou špekáček… I tak budou moci rodiny s dětmi v budoucnu strávit část dne v lesoparku Cihelna.

Šumperk: Cihelna se změní v lesopark s naučnou stezkou i ekologickými zákoutími
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Zhruba před rokem město zadalo Atelieru König z Uherského Hradiště zpracovat studii tak trochu zapomenutého lesoparku Cihelna. Ten se nachází na okraji města na konci ulic Dobrovského, Mánesovy a Bratří Čapků v údolí po bývalém lomu.

V současnosti jde o cíp lesa bez jakékoliv koncepce. Cestičky si zde vyšlapali „pejskaři“, kteří sem chodí na procházku. V horní části si bez povolení vybudovali dráhu bikeři, nachází se zde několik drobných vodních ploch, jež jsou spíše smetištěm než místem vhodným pro vodní živočichy. Lokalita je zarostlá náletovými dřevinami.

„Mnoho stromů má již svůj zenit za sebou. Celé území jsme důkladně prošli, udělali inventarizaci dřevin a zhodnotili jsme jejich kvalitu, sadovnickou hodnotu a potenciál do budoucna. Ukázalo se, že hlavní generace stromů, která drží park pohromadě, je přestárlá. Dřeviny začínají padat a mohou být pro návštěvníky nebezpečné,“ popsal současný stav lesoparku architekt Martin König. Proto je podle něj nyní vhodné postarat se o výsadbu další generace stromů a park obnovit

Právě obnova zeleně bude součástí první etapy revitalizace Cihelny, jež by měla odstartovat příští rok. „Všechny kroky projednáváme s ochránci přírody. Naší snahou je zachovat přirozený ráz této lokality. V konečné fázi by měl vzniknout lesopark s důrazem na ochranu životního prostředí a environmentální výchovu. Cihelnu má zájem využívat například volnočasové centrum Doris, které se ekologické výchově věnuje, případně školy,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl. Zdůraznil, že úpravy v parku budou prováděny s ohledem na rostlinné i živočišné druhy, bude zde vytvořeno množství nových ekologických zákoutí vhodných k osídlení i novými druhy, jež se v místě nyní nevyskytují. Podle studie bude při odstraňování přestárlých stromů dřevní hmota buď ponechána v broukovištích, anebo štěpkována. Štěpka poté bude použita ke zpevnění pěšin a k mulčování a vytěžené kmeny k výrobě mobiliáře.

„V parku bude umístěna naučná stezka, která hravou formou seznámí návštěvníky s okolní přírodou, ale i s podrobnostmi o revitalizaci parku. Údržba v parku bude nastavena tak, aby nevhodnými zásahy nedocházelo k ochuzování biologické rozmanitosti místa. Všechny kroky by měly směřovat k tomu, aby park mohl sloužit městu i přírodě po mnoho generací,“ přiblížil studii König. Doplnil, že mobiliář bude přírodního charakteru z masivního dřeva, půjde například o mobilní lavice, jež bude možné převézt. Na několika místech je navrženo posezení pod altánem, budou zde umístěny dřevěné plastiky a bludiště. Vše by mělo být vyrobeno z vytěžených kmenů v parku. „Samostatná pozornost bude věnována zastavením naučné stezky a jejich přípravě, nejlépe ve spolupráci s místními školami,“ doplnil místostarosta.

Celkové náklady na revitalizaci první etapy jsou odhadovány na zhruba sedm milionů. Město bude žádat o dotaci, která by mohla přesáhnout pět milionů korun. Letos se již lokalita začne čistit od černých skládek, starých pařezů a dalších překážek. Kácení a obnova zeleně či budování mlatového a povalového chodníku přes mokřady by měly proběhnout příští rok, v dalších letech by pak přišly na řadu osazení mobiliáře a tvorba naučné stezky. „Cílem projektu není pouze změna výsadby, ale i snaha přiblížit se potřebám ekologické výchovy. Ve městě nic podobného edukačního neexistuje a já bych byl velice rád, aby sem mohly chodit skupinky dětí a mladých lidí, jež by k přírodě nacházely vztah,“ dodal Jakub Jirgl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.