Šumperk: Divadlo pořádá veřejnou sbírku pro hendikepovaného Dominika

31.10.2022 9:18 | Tisková zpráva

Píše se rok 2015 a na svět přichází Dominik. Ihned po narození musí být resuscitován, ale zvládá to. Po dvou týdnech maminka s „Domčou“ odjíždí z porodnice s první diagnózou, tzv. hypotonie neboli svalová slabost. Tím to ale nekončí…

Šumperk: Divadlo pořádá veřejnou sbírku pro hendikepovaného Dominika
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Postupem času se přidávaly další diagnózy. Ve dvou měsících si lékařka všimla záškubů v rukou, které způsobovala epilepsie. Dominik byl často hospitalizován v nemocnicích, protože byl velmi hubený, často zvracel a byl dehydratovaný. Po těžkém rozhodování se maminka Zuzana s lékaři dohodla na zavedení výživové sondy přímo do žaludku, což „Domčovi“ pomohlo a konečně začal přibírat na váze. Problém se zvracením to bohužel nevyřešilo, a tak ještě podstoupil fundoplikaci žaludku, tedy zavedení svorky mezi žaludkem a jícnem. Výsledky genetických testů nakonec ukázaly, že jde o mutaci genu GRIN1. Tato diagnóza způsobuje, že je chlapec na úrovni malého miminka a potýká se s hypotonií, epilepsií, těžkou mentální retardací, poruchou zraku, sluchu a s dalšími komplikacemi.

Řadu problémů se během let podařilo vyřešit, objevily se ale další. Začátek roku 2019 byl pro maminku Zuzanu a Dominika jeden z nejnáročnějších. Syn dostal těžký zápal plic a skončil v umělém spánku. Problémy s dýcháním neustávaly, byl vyčerpaný, většinu času spal, protože kromě dýchání už mu nezbývala energie na nic jiného. Návrh od lékařů udělat chlapečkovi tracheostomii připadal mamince ze začátku šílený, ale přistoupila na něj a zpětně vidí, že to bylo správné rozhodnutí, které pomohlo.

1. dubna 2022 oslavil Dominik sedmé narozeniny. Většinu času je to usměvavý kluk. Aby mu neochabovaly svaly, musí cvičit. Jezdí do rehabilitačního centra, na hipoterapie a také mu velmi pomáhají lázeňské procedury na Slovensku, díky nimž je jeho stav stabilizovaný.

Chlapci a jeho mamince chce pomoci Divadlo Šumperk, které připravuje mimořádné představení oblíbené inscenace Babička, jež odehraje v rámci veřejné sbírky pro Dominika. Uskuteční se v pátek 4. listopadu v 17 hodin.

Veškerý výtěžek ze vstupného bude věnován na potřeby spojené s léčbou a péčí o „Domču“.

Sbírka probíhá do 15. listopadu 2022 a přispět můžete:

- zakoupením vstupenky na představení Babička 4. 11. 2022

- zasláním bezhotovostního příspěvku na transparentní bankovní účet číslo 311474211/0300

- hotovostním příspěvkem do pokladničky v pokladně Divadla Šumperk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

16:31 Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

Město Litoměřice se dlouhodobě snaží udržovat rozsáhlou síť poskytovatelů veřejných, sociálních a do…