Šumperk: Dny evropského dědictví opět otevřou veřejnosti památky

30.08.2013 12:00

Dny evropského dědictví (EHD - European Heritage Days), které pořádá město Šumperk a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska se v letošním roce uskuteční ve dnech 6. až 8. a 14. září. EHD budou zahájeny koncertem, v rámci něhož bude pokřtěna kniha Šumperské proměny na přelomu tisíciletí fotografa Josefa Pavlíčka. Během víkendu se návštěvníkům otevřou historické památky a objekty, které nejsou běžně přístupné.

Šumperk: Dny evropského dědictví opět otevřou veřejnosti památky
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

EHD zahájí koncertem v pátek 6. září od 19:00 hodin v kostele Zvěstování Panny Marie žesťové trio The Flash Brass a varhanistka Ingrid Silná. V rámci koncertu bude slavnostně pokřtěna kniha Šumperské proměny na přelomu tisíciletí autora Josefa Pavlíčka. „Kniha Šumperské proměny na přelomu tisíciletí zobrazuje proměny Šumperka od 60. let minulého století po současnost a obsahuje celkem 124 fotografií,“ informoval referent oddělení kultury a vnějších vztahů a koordinátor EHD Bohuslav Vondruška.

V sobotu 7. září od 9:00 do 17:00 hodin se mohou návštěvníci EHD podívat do několika církevních památek, zúčastnit se komentované prohlídky radnice s průvodcem a vystoupat na radniční věž, která nabízí jedinečný pohled na město Šumperk a výhled na panorama pohoří Hrubého Jeseníku. Návštěvníkům se otevřou brány kostela Zvěstování Panny Marie, bývalého dominikánského kláštera, kostela sv. Barbory a kostela sv. Jana Křtitele. Od 9:00
do 16:00 hodin bude možné zhlédnout v Pavlínině dvoře řadu expozic a výstav Vlastivědného muzea v Šumperku. Lidé mohou také navštívit expozici Čarodějnické procesy v Geschaderově domě, Muzeum silnic ve Vikýřovicích či Státní okresní archiv Šumperk s výstavou „Branensko, Staroměstsko a Hanušovicko na pohlednicích a v kronikách.

V neděli 8. září mají návštěvníci možnost od 9:00 do 15:00 hodin opět nahlédnout do kostela Zvěstování Panny Marie, vystoupat na radniční věž, zúčastnit se komentované prohlídky šumperského divadla či se prostřednictvím návštěvy expozice Čarodějnické procesy dozvědět něco o historii čarodějnických procesů na Šumpersku. „Letošní novinkou jsou komentované prohlídky židovského a městského hřbitova. Židovským hřbitovem bude provázet amatérský historik a rodák z Vikýřovic Gerhard Wanitschek. Prohlídky se uskuteční od 9:00, 11:00 a 13:00 hodin. Městský hřbitov si budou moci lidé prohlédnout v doprovodu historika Drahomíra Polách vždy v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00 a 14:00 hodin. Prohlídky začínají u hlavní brány.,“ sdělil Vondruška.

V nedělní podvečer mohou návštěvníci absolvovat večerní prohlídkové okruhy městem, které začínají v 19:00, 20:00 a 21:00 hodin v informačním centru na stanovišti průvodců v šumperské radnici. „Tematický okruh s názvem Procházka ze 13. do 21. století a její historický ráz podtrhnou opět průvodkyně v dobových kostýmech. Vstup do všech objektů je v rámci EHD zdarma,“ doplnil Vondruška. 

O týden později, v sobotu 14. září proběhnou oslavy 140. výročí zprovoznění Moravské pohraniční dráhy Šternberk - Šumperk -Dolní Lipka. „Milovníci historických vlaků mohou navštívit železniční nádraží v Šumperku, kde si budou moci od 9:50 do 10:50 hodin a večer od 19:20 do 20:25 hodin prohlédnout parní lokomotivu s doprovodem průvodčích v dobových uniformách,“ uzavřel Vondruška. Podrobný program EHD naleznete na www.sumperk.cz/cs/turista/dny-evropskeho-dedictvi.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sumperk.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…