Šumperk: Klášterní kostel hostí výstavu o významné spisovatelce

13.06.2017 21:55

Klášterní kostel v Šumperku hostí výstavu o významné spisovatelce Marii Ebnerové z Eschenbachu, jež byla v roce 1911 nominována na Nobelovu cenu za literaturu a ve svém životě i díle se zasazovala proti rasové a náboženské nesnášenlivosti.

Šumperk: Klášterní kostel hostí výstavu o významné spisovatelce
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Výstavu připravil spolek Respekt a tolerance ve spolupráci s městem Šumperkem. Vernisáž výstavy, kterou doplnil kulturním vystoupením hudební soubor Avonotaj, proběhla ve čtvrtek 8. června 2017. „Respektu a toleranci jsou blízké především postoje, činy a názory, jež Marie Ebnerová zaujímala ve svém díle i v životě a které jsou stále aktuální. Vystupovala proti rasové i náboženské nesnášenlivosti. Zajímala se o osudy prostých lidí na venkově i ve městě a popisovala jejich nouzi i utrpení, kritizovala bezcitnost a omezenost mocných a bohatých. Poukazovala na pocity, osudy a strádání zvířat. Zapojila se do mírových snah a hnutí i do boje proti válkám a zbrojení,“ uvedl autor výstavy Luděk Štipl.

„S předstihem tušila vznik první světové války a snažila se této katastrofě zabránit. Odsuzovala nenávistný nacionalismus. Odmítala antisemitismus a aktivně proti němu vystupovala. Mezi četnými přáteli, se kterými se celý život úzce stýkala, byli významní židovští literáti či lékaři. Výstava také některé přestavuje. Ačkoliv vyznání byla katolického, svůj postoj v otázkách víry vyjadřuje v jednom ze svých aforismů s názvem Žádné náboženství nepřevyšuje pravdu,“ doplnil Štipl.

Výstava sestává z dvanácti panelů a je instalována v české kapli klášterního kostela v Šumperku. Výstava potrvá do konce července. V červnu je přístupná pouze v průběhu konání kulturních akcích v klášterním kostele, v červenci pak každý den od 9:00 od 15:00 hod. v rámci volných prohlídek kostela. Vstupné na výstavu se nevybírá. „V červenci bude výstava navíc doplněna pohodlným křeslem a knihami Marie Ebnerové, aby se mohli návštěvníci kostela a výstavy začíst do jejího díla,“ uzavírá Štipl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…