Šumperk: Letošní novinky pro občany i návštěvníky

15.03.2018 16:47

Město Šumperk každoročně prostřednictvím oddělení kultury a vnějších vztahů připravuje pro své občany a návštěvníky města řadu kulturních, společenských a vzpomínkových akcí. Rok 2018 nebude v tomto ohledu výjimkou.

Šumperk: Letošní novinky pro občany i návštěvníky
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V prostorách Divadla se v sobotu 14. dubna uskuteční slavnostní večer s předáváním Cen města Šumperka za rok 2017. Během tohoto večera bude slavnostně předáno ocenění řadě šumperských osobností v různých oblastech lidské činnosti zahrnujících sport, kulturu, vzdělávání, architekturu, podnikání a další. „Vstupenky pro veřejnost v ceně 100 korun budou v prodeji na pokladně divadla od 26. března,“ upřesňuje organizátor večera Bohuslav Vondruška.

Pietní vzpomínková akce při příležitosti 73. výročí konce druhé světové války proběhne na začátku května u památníku obětí druhé světové války u tzv. bratrušovské střelnice. Zde došlo k jedné z nejtragičtějších událostí druhé světové války na Šumpersku, kdy zde bylo těsně před koncem války popraveno šestnáct členů místního odboje.

Páteční večer 11. května jistě potěší všechny milovníky vín – partnerské město Mikulov se představí v Divadle Šumperk s degustační přehlídkou s více než 150 vzorky vína z mikulovské vinařské podoblasti. „O hudební doprovod se postará cimbálová muzika, nebude chybět i další doprovodný program,“ říká tisková mluvčí Olga Hajduková.

Letošní Slavnosti města Šumperka proběhnou od čtvrtka 31. května do soboty 2. června. Nabídnou bohatý program k oslavě významné historické události – tzv. Šumperského sněmu z roku 1490 a Mezinárodního dne dětí. Ve čtvrtek se v Pavlínině dvoře budou odehrávat dvě divadelní představení v podání šumperského divadla. Odpolední představení bude určeno pro děti, zatímco večerní se zaměří na dospělé diváky. Páteční dětské odpoledne a večerní hudební vystoupení proběhnou rovněž v Pavlínině dvoře. „Pro děti budou k dispozici oblíbené atrakce jako skákací hrad, skluzavky, různé soutěže a samozřejmě možnost občerstvení. Večer se na pódiu představí účinkující z mateřských a základních škol, volnočasových zařízení a jiných šumperských spolků a klubů. O příjemný večer se postarají skupiny Happy To Meet a Pangea – The Beatles Revival Band,“ uvádí organizátor Antonín Linet. Sobotní den bude v Sadech 1. máje věnován nejen středověku, ale i připomenutí 100. výročí konce první světové války a založení samostatného československého státu. „Bavit vás bude bohatý historický program, jarmark tradičních řemesel i dovednostní soutěže pro děti o zajímavé ceny,“ dodává Linet. Den vyvrcholí večerním kostýmovaným průvodem, slavnostní ceremonií a velkolepým ohňostrojem. Vstup na tuto akci je zdarma. Více informací se dozvíte ZDE.

Od prvního červnového dne do konce září bude turistům i místním denně zpřístupněna radniční věž, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie i Geschaderův dům, v jehož sklepení je možné si projít expozici věnovanou nechvalně proslulým čarodějnickým procesům. „Zájemci se budou moci vydat za poznáváním památek a historie s průvodcem při jednom ze tří prohlídkových okruhů. Všechny tyto okruhy začínají v informačním centru v budově divadla na Hlavní třídě. Zájemci o rozhledy z radniční věže se nově mohou hlásit u průvodců v informačním centru“, prozrazuje vedoucí informačního centra Martina Buchtová. Celoročně je možné se na vlastní pěst jen s papírovým průvodcem v ruce vydat „Po stopách malé Vídně“, jak byl Šumperk často lichotivě nazýván.

Nebude chybět klášterní kostel, bývalý zámek či tzv. Geschaderův dům

„Necestujte za exotikou poznávat cizí kulturu, exotika přijede za vámi do Šumperka!“, vybízí Mezinárodní folklórní festival Šumperk. Již osmadvacátý ročník tohoto festivalu představí taneční a hudební soubory z různých koutů světa, ale i tradiční zástupce domácího folklóru. „Festival nabídne koncerty a představení v Pavlínině dvoře i v parku „u sovy“ ve dnech od středy 15. do pondělí 20 srpna. Chybět nebude soutěž o nejlepší kotlíkový guláš a také „šumperské Rio de Janeiro“ – Roztančená ulice,“ sděluje tisková mluvčí Olga Hajduková. Další informace můžete nalézt ZDE

Během Dnů evropského dědictví, které se uskuteční v sobotu 15. a v neděli 16. září, se zdarma otevřou nejvýznamnější památky ve městě, které ne vždy bývají široké veřejnosti běžně přístupné. „Ve většině budou připraveni průvodci, aby návštěvníky seznámili s jejich historií a architektonickým vývojem,“ říká Antonín Linet. Tradičně nebude chybět klášterní kostel, bývalý šumperský zámek, nebo tzv. Geschaderův dům.

V říjnu uplyne rovných sto let od založení samostatného československého státu. K připomenutí tohoto významného výročí připravujeme tradiční koncert Moravské filharmonie Olomouc, vzpomínkové setkání u památníku Tomáše G. Masaryka, výstavu pod širým nebem na „Točáku“ a další doprovodné akce.

Poslední měsíc v roce se již bude celý nést v duchu Vánoc. V době adventu proběhne tradiční vánoční setkávání u punče na „Točáku“, Adventní dny splněných přání a zabíjačka u radnice. Můžete se těšit také na adventní koncerty a další doprovodné akce ke zpříjemnění předvánočního času v Šumperku.

Pro aktuální informace sledujte stránky Informačního centra Šumperka (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…