Šumperk: Město udělalo další krok k rekonstrukci domu kultury

23.03.2021 20:51

Moderní kulturní dům vybavený novými technologiemi, jehož součástí je i elevace ve velkém sále, plný komfort pro diváky, restaurace se vstupem z parku a zelená střecha – takový by měl být dům kultury v Šumperku. Pokud vše půjde podle plánu, tato vize by se mohla stát realitou zhruba v roce 2026.

Šumperk: Město udělalo další krok k rekonstrukci domu kultury
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„V tuto chvíli připravujeme s odborem rozvoje města, územního plánování a investic soutěž na administrátora, tedy zadavatele, soutěže na projektanta rekonstrukce domu kultury.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Jakmile bude znám zadavatel, bude následovat vypsání soutěže na projektanta. Následně by měly odstartovat projektové práce, odhadujeme, že budou trvat dva roky. Pak by teprve mohla začít rekonstrukce,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl. Podle jeho odhadu by samotná rekonstrukce mohla začít nejdříve v roce 2024, trvat by pak měla minimálně dva roky.

A jaký by měl být šumperský kulturní stánek? Podle ověřovací studie, již vypracoval renomovaný architekt Petr Hájek, bude zachováno vše hodnotné z minulosti, zároveň budou doplněny technologie v souladu s dnešními požadavky a životním prostředím. „V přípravách na rekonstrukci je kladen důraz jak na funkčnost, tak i na ekonomiku. Rozhodně nechceme budovat nejdražší dům kultury v republice a zároveň nechceme v našem kulturním stánku realizovat jen drobné opravy a kosmetické změny. Jsme si vědomi, že objekt má svou hodnotu, a to z hlediska svého rozvržení i funkčnosti. Nicméně se potýká se záležitostmi, které již současnému provozu nevyhovují, samozřejmě se také musíme připravit na budoucnost,“ uvedla místostarostka Marta Novotná.

Mezi největší změny, jež návštěvníci rekonstruovaného domu kultury pocítí, bude variabilita prostoru, různé typy sálů pro pořady od klubových setkání po velké koncerty. V hlavním sále se počítá s využitím elevace, která bude zajíždět pod podlahu. Díky tomu se vytvoří unikátní hlediště odpovídající konkrétní akci, což bude vysoce komfortní pro návštěvníky. Součástí projektu je rovněž změna dispozice gastroprovozu, restaurace i kavárna by měly být situovány do parku.

„Z mého pohledu je důležité i to, že budeme využívat moderní technologie, jež jsou vstřícné k životnímu prostředí. Projekt počítá například se zelenými střechami, které zajistí ochlazení budovy v horkých dnech. V interiéru jsou navržena i taková řešení, jež budou umocňovat zážitek z kulturní akce poslechově i vizuálně,“ doplnil místostarosta.

Podle něj by po dokončení rekonstrukce domu kultury měla následovat obnova sadů 1. máje, které objekt obklopují. V tuto chvíli řeší vedení města rekonstrukci domu kultury s tím, že na ni chce navázat revitalizací samotného parku. Ale to je projekt číslo dvě. Aby se tak mohlo stát, město podniká již nyní přípravné kroky, například řešení autorských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…