Šumperk: Nádraží roste před očima, začnou práce na výpravní budově

17.07.2020 14:05

Práce na šumperském autobusovém nádraží a v prostoru u vlakového nádraží jsou v plném proudu. Práce zatím probíhají bez větších dopravních omezení. Na ta se budou muset řidiči připravit na přelomu srpna a září.

Šumperk: Nádraží roste před očima, začnou práce na výpravní budově
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Vzhledem k tomu, že projektová dokumentace byla doplněna o nové rozvody energií a zelené střechy, pracuje se v současnosti na podkládce nízkého napětí a optických kabelů. Nyní se již instalují chráničky a dělají se hlavní páteřní rozvody pro elektrozařízení,“ uvedl vedoucí oddělení investic šumperské radnice Oto Sedlář. Vysvětlil, že na optickou síť bude například napojen parkovací systém, ale také automatická obsluha cyklověže, kamerový systém a wi-fi pokrytí.

V prostoru původního autobusového nádraží stavaři pokládají štěrbinové žlaby v souvislosti se zakládáním objektů pro přístřešky autobusových nástupišť. Hotové jsou betonové sloupy a zámečníci pracují na přístřešcích. Na ploše vyrůstají rovněž sloupy budoucího veřejného osvětlení a také sloupy pro semafory. Dělníci pokládají dlažbu u někdejší autobusové výpravní budovy a obruby s dvouřádky při Jesenické ulici. Tento měsíc by měly být zahájeny i práce na nové výpravní budově vybetonováním základové desky.

„V protější lokalitě u vlakového nádraží se dokončila pokládka dlažby na ploše kolem cyklověže a hotové je i velké parkoviště B2. V návaznosti na pokládku chrániček a elektrorozvodů se nyní postupně dláždí směrem od viaduktu,“ popsal postup prací v části přednádraží Oto Sedlář. Doplnil, že v souvislosti s instalací elektrorozvodů probíhají bezvýkopovou technologií protlaky pod ulicí Jesenickou, jež provoz nijak neomezují. „S omezením bude třeba počítat pravděpodobně na přelomu srpna a září, kdy by se měl začít frézovat stávající povrch komunikace,“ upřesnil vedoucí oddělení investic.

Projekt modernizace autobusového nádraží prodělal během realizace stavby několik změn. Kromě již zmíněných smart prvků to jsou především zelené střechy, jež budou nejen na přístřešcích na nástupištích, ale také na zastávce městské hromadné dopravy i na výpravní budově. Spojené budou s akumulační nádrží na dešťovou vodu, využívanou k závlaze i mlžení.

Šumperské autobusové nádraží bylo postaveno v letech 1973 až 1975 v akci „Z“. O jeho modernizaci se začalo mluvit v roce 2014, kdy architekt David Průša z brněnské společnosti Platforma Architekti s.r.o. zpracoval studii. V témže roce se lokalitou na protější straně Jesenické ulice u vlakového nádraží začala na zadání města zabývat i firma knesl kynčl s.r.o. z Brna. Studii Terminál Šumperk pak zpracovala místní společnost Cekr CZ s.r.o. Do vlastní stavby se pustila loni v červnu dodavatelská firma Společnost Terminál Šumperk, sdružení brněnských firem IMOS Brno, a.s. a PSN DS a.s.

„Rekonstrukcí se celá lokalita autobusového nádraží společně s protějším prostorem přednádraží promění v moderní dopravní terminál. Součástí bude rozsáhlé parkoviště, chybět nebudou odstavné plochy pro autobusy, cyklověž, celý prostor bude bezbariérový a zabezpečený kamerovým systémem. Do původního projektu se nám podařilo doplnit i chytrá řešení. Cestující tak budou moci využívat systémy, které je budou informovat o odjezdech a příjezdech spojů, o obsazenosti parkoviště, budou řídit křižovatky a pokrývat terminál bezplatnou wi-fi sítí,“ doplnil místostarosta Jakub Jirgl.

Zároveň uvedl, že oproti původnímu projektu přibudou přímo na nástupištích vzrostlé stromy, které v kombinaci se zelenými střechami zlepší klima pro cestující a celý prostor zkrášlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…