Šumperk: Nejlepší cyklisté se proženou městem

02.08.2020 16:01

Nejlepší cyklisté z celého světa se první srpnovou neděli proženou Šumperkem. Pořadatelé největšího etapového závodu Czech Tour zvolili průjezd městem v rámci poslední čtvrté etapy. Ta je zároveň tou nejtěžší. Vede z Mohelnice do Šternberka před Dlouhé stráně, Červenohorské sedlo, vrcholy Lyra a Vidli, cyklisty čeká také výjezd k hradu Sovinec či stoupání po trati Ecce Homo.

Šumperk: Nejlepší cyklisté se proženou městem
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Do Šumperka dorazí peloton v neděli 9. srpna od Bludova zhruba v 11.10, závodníci projedou Zábřežskou ulici, na kruhovém objezdu budou pokračovat rovně po Jesenické ulici, projedou kolem vlakového nádraží a budou pokračovat rovně ven z města Rapotínskou ulicí přes Rapotín a Loučnou na Dlouhé stráně. Elitní cyklisté opustí Šumperk asi po 10 minutách.

Největší tuzemský etapový závod startuje 6. srpna. Letos se přihlásil nebývalý počet stájí elitní kategorie. „Máme přihlášených pět WorldTour týmů, taková konkurence v České republice ještě nezávodila. Na startu se tedy objeví opravdová světová špička, která jistě nabídne milovníkům cyklistiky nezapomenutelné zážitky,“ uvedl Jaroslav Vašíček, promotér a organizátor závodu.

Na startu nebudou chybět loňští vítězové z australské stáje MitcheltonScott ani další loňský účastník německá Bora-Hansgrohe, další týmy nejvyšší kategorie jsou Bahrain McLaren, Sunweb, NTT Pro Cycling a Jumbo-Visma. „Ani Pro Continental týmy rozhodně nebudou jen do počtu. Už jen nový tým naftařů z Uno X a hlavně Alpecin Fenix s Petrem Vakočem, Saschou Modolem a úřadujícím mistrem Belgie Timem Merlierem. O vítězství se budou chtít poprat další skvělé týmy z Belgie Sport Vlaanderen a Bingoal WB i nejúspěšnější tuzemská stáj Elkov Kasper,“ vyjmenoval Jaroslav Vašíček.

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí

Czech Tour si léta drží osvědčený koncept úvodní týmové časovky a tří etap, které lze pojmenovat jako Hanácká, Beskydská a Jesenická. Během nich projedou křížem dva kraje a vyjedou na nejvyšší sedla dvou pohoří. Cílová nedělní etapa tradičně nabízí divácky vděčné okruhy přes Šternberk po trati Ecce Homo i s atraktivním stoupáním po kostkách kolem hradu, kde se loni sešly stovky fanoušků.

Letos museli organizátoři na poslední chvíli měnit dějiště úvodní časovky, loňský experiment s Ostravou se letos nezopakuje. „Všechno bylo domluvené, včetně všech podrobností, ale nakonec v Ostravě nepojedeme. Časovka tak bude jako v předchozích letech v Uničově, na osvědčené trati do Medlova a Králové,“ prozradil organizátor závodu.

Další komplikace pro organizátory znamenají přísná hygienická opatření, která nyní musí všechny závody provázet kvůli snížení rizika nakažení covidem-19. „Cítím, že je v pelotonu obrovská nervozita. Na startu sezony nikdo pořádně neví, co bude. Mezinárodní cyklistická unie vydala nařízení na třináct stran, jak se máme chovat, a vyplývá z toho hodně starostí a zařizování. Uvidíme, jak všechno dopadne. Ale věříme, že každý příznivec silniční cyklistiky má v kalendáři zaškrtnuto datum 6. až 9. srpna,“ připomněl Jaroslav Vašíček.

Letošní trasa CZECH TOUR je 586 kilometrů dlouhá s převýšením 9 000 metrů, je situována do regionů Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického a Zlínského kraje. Trasa je protkaná divácky atraktivními místy, kde se jedou horské a sprintérské prémie, například Dlouhé Stráně, Červenohorské sedlo, Videlský kříž, Ecce Homo, Pustevny a Bumbálka.

Program Czech Tour (6.–9. 8.):

  1. etapa – týmová časovka (18,6 km) Uničov – Medlov – Uničov
  2. etapa (193,4 km) Prostějov – Uničov
  3. etapa (209,8 km) Olomouc – Frýdek-Místek
  4. etapa (179,2 km) Mohelnice – Šternberk

Přihlášené týmy:
WorldTour Mitchelton-Scott, Bora-hansgrohe, Jumbo-Visma, Sunweb, NTT Pro Cycling, Bahrain McLaren Professional Continental Team Alpecin Fenix, Bingoal Wallonie Bruxeles, Uno X, Sport VlaanderenBaloise,Continental Team Elkov Kasper, SEG Racing Academy (Hol.), Felbermayr Simplon Wels (Rak.), Leopard Pro Cycling (Luc.), Metec-TKH (Hol.), Lotto Kernhaus (Něm.), Swiss Racing Academy (Švýc.), Maloja Pushbikers (Něm.), Beat Cycling Club (Hol.), Adria Mobil (Slov.), Voster ATS (Pol.), Team Medellin (Kol.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…