Šumperk: Odstartoval prodej lístků na Klášterní slavnosti

19.04.2021 14:36

Klášterní hudební slavnosti mají sestavený program a milovníci klasické hudby si mohou objednat vstupenky – to jsou poslední noviny od organizátorů populárního festivalu. Ti počítají s uvedením 15 koncertů v období od 27. června do 13. září.

Šumperk: Odstartoval prodej lístků na Klášterní slavnosti
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Zda se nám podaří všechny uskutečnit je ve hvězdách, ale my stále věříme. Jsme připraveni pružně reagovat na v danou chvíli platná opatření. V případě potřeby budeme pro akce hledat vhodnější termíny, a pokud bude nutné některé zrušit, vrátíme vstupné v plné výši. Netrpělivě čekáme na stanovení konkrétních podmínek pro pořádání kulturních akcí, abychom se mohli začít připravovat,“ uvedl ředitel festivalu Roman Janků. Doplnil, že část vstupenek hodlá festival darovat zdravotníkům v regionu jako poděkování.

Novinkou 15. ročníku je jmenování rezidenčního souboru festivalu, jímž se stane Musica Florea. Na zahajovacím koncertu uvede festivalovou premiéru programu z děl Antonína Reichenauera a jeho současníků. Závěrečný koncert pak věnuje konfrontaci oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta.

Pozvání vystoupit na pozoruhodných místech Jeseníků přijaly i letos velké hudební osobnosti. Patronka festivalu harfenistka Jana Boušková zahraje spolu s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově. Vůbec poprvé festival zavítá do klášterního kostela v Bílé Vodě a hned se světovým hornistou Radkem Baborákem.

Hudební lahůdkou bude uvedení barokní opery Endymio v lázních Jeseník včetně originálních kostýmů a kulis. Varhany v klášteře Na Hedeči rozezní Waclav Golonka. Kostel ve Šternberku bude lákat na hlasy zpěváků z Czech Enseble Baroque. Znovu ožije unikátní Tančírna v Račím údolí projekty nespoutané Gabriely Vermelho a mužského vokálního kvarteta Q VOX.

Nádvoří zámku Velké Losiny ozáří světelná show s hudbou Clarinet Factory. Osvěžení přinese swingový orchestr Ježkovy stopy v Rapotíně, multižánrové Bardolino ve Šternberku a fúze klasické hudby s folklórem FolkloreClassic v Loučné nad Desnou. Vzpomínce na Václava Havla bude věnován pořad Dopisy Olze v podání harfistky Zdeňky Šolcové, mezzosopranistky Evy Garajové a herečky Valérie Zawadské. A Karlovu Studánku rozezní Ensemble Lucis a Vivaldiho Čtvero ročních období.

„Je opravdu na co se těšit a my pevně doufáme, že kultura v létě opět ožije. Chceme lidem po měsících strastí přinést do života radost, vytáhnout je ven, přivést je na jiné myšlenky. A to hudba umí dokonale,“ slibuje Janků.

Oznámil také, že také odstartoval prodej vstupenek na festival. „Zatím jsme do prodeje uvolnili jen polovinu kapacity sálů, abychom v případě potřeby dokázali zajistit dostatečné rozestupy. Dá se tedy očekávat, že exponované koncerty mohou být velmi brzy vyprodané,“ informoval Janků. Část vstupenek hodlá festival navíc darovat zdravotníkům v Olomouckém kraji jako poděkování.

Letos poprvé organizátoři zřídili e-mail vstupenky@klasternihudebnislavnosti.cz. Sem mohou směřovat své dotazy a připomínky, a dokonce si rezervovat vybraná místa, a to maximálně na dobu tří dnů. Jakmile se otevřou informační a kulturní centra, budou vstupenky dostupné i na obvyklých místech v Šumperku, Jeseníku, Králíkách, Loučné nad Desnou, Bludově či Rapotíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…