S myšlenkou na třídění biologicky rozložitelného odpadu přišel šumperský místostarosta Jakub Jirgl, v jehož gesci je odbor životního prostředí a odpadové hospodářství. „Rozšíření možností třídění využitelných surovin o kuchyňské odpady vnímám jako přirozený vývoj při současné snaze co nejvíce zmírnit zatížení životního prostředí a zmírnit nárůst poplatků za skládkování, který je dán novelou zákona o odpadech,“ uvedl při představování projektu na slavnostním předávání cen. Zároveň podělkoval všem šumperským občanům za to, jak vzorně třídí, a svým kolegům, kteří mu s realizací projektu pomáhali.
Pilotní projekt Třídím gastro odstartoval v květnu 2021. Do jeho přípravy se pustil místostarosta Jakub Jirgl s odborem životního prostředí a vedením EFG Rapotín BPS na podzimu 2020. Hlavním motivem bylo nevozit na skládku odpad, který může mít smysluplné využití.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV