Šumperk: Studenti se zapojili do projektu partnerského města Sulmona

22.03.2019 18:55

Zatímco většina šumperských žáků a studentů si ve druhé březnovém týdnu užívala jarní prázdniny, dvě desítky z nich vyrazily do partnerského města Sulmona v Itálii, aby se zde aktivně zúčastnily projektu „We are the Europe. Euroskepticismus? No, thanks!“ spolufinancovaného fondy Evropské unie a městy Šumperk a Sulmona.

Šumperk: Studenti se zapojili do projektu partnerského města Sulmona
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Projekt se uskutečnil od 11. do 15. března 2019 v italském městě Sulmona, jež se nachází ve střední Itálii v regionu Abruzzo. Město Šumperk uzavřelo s italskou Sulmonou smlouvu o  partnerské spolupráci v roce 2017. Do Itálie vyjelo devatenáct studentů ze Střední zdravotnické školy Šumperk, Střední odborné školy Šumperk, Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Šumperk a Střední školy železniční, technické a služeb Šumperk. „Zástupci mladé generace Šumperanů se v doprovodu zástupců města a svých učitelů vydali do Itálie naplňovat jedno z nejdůležitějších poslání Evropské unie – navázat a rozvíjet nová přátelství napříč národy, naučit se vzájemné spolupráci, poznat cizí kultury a prezentovat tu svoji,“ říká Tomáš Spurný, starosta města.

Jednotliví studenti byli po celý týden ubytovaní u svých italských protějšků, se svými italskými spolužáky chodili do školy a zúčastňovali se aktivit spojených s projektem. „Hlavní aktivitou byla konference, jež se uskutečnila v sulmonském kině Pacifico. Zástupci všech zúčastněných škol z řad studentů mj. prezentovali své postoje k Evropské unii a také názory, jež vycházely z průzkumů veřejného mínění. Z toho většinou vyplývalo, že byť se většina cítila být evropskými občany, málo kdo už dokázal vyjádřit, co vlastně Evropská unie pro běžného občana znamená,“ říká Stefano Calore, manažer projektu. Součástí konference byla i prezentace logotypů projektu. „Každá škola si připravila grafický návrh logotypu projektu, který veřejnosti na konferenci prezentovala a popsala jeho filosofii. Šumperské školy reprezentovalo logo od Davida Buriana ze třetího ročníku grafického designu místní průmyslovky. Jeho logo, které pomocí tří tančících postav v barvách participujících měst a EU vyjadřující vzájemnou harmonii a spolupráci, patřilo jednoznačně k nejlepším,“ říká Bohuslav Vondruška, referent oddělení kultury a vnějších vztahů, jenž akci připravoval z české strany.

Během pobytu se studenti dozvěděli podrobnosti z historie Sulmony, navštívili tamější muzeum, účastnili se konference „Budoucnost Evropy a politiky místního rozvoje“ s významnými italskými zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu, viděli sídlo správy Národního parku Maiella, ale také bývalý zajatecký tábor č. 78 Fonte D’Amore, kde bylo za první světové války vězněno mnoho československých vojáků a kde také řada z nich na následky epidemie španělské chřipky zemřela. „Studenti byli po celou dobu odkázání na své znalosti cizího jazyka – se svými italskými kamarády komunikovali bez cizí pomoci výhradně anglicky,“ dodává Vondruška.

„Ze všeho nejvíce bych chtěl poděkovat za příležitost poznat novou kulturu, nové lidi a také to, že jsem se přesvědčili o tom, že členství v Evropské unii skýtá mnoho výhod zejména pro nás – studenty a mladou generaci. Poznali jsme, jak je důležité udržovat dobré vztahy s ostatními členskými zeměmi a udržovat mír a hledat vzájemnou spolupráci,“ shrnul dojmy studentů na závěrečné konferenci Jan Mikyska ze Střední odborné školy Šumperk.

Město Šumperk by v blízké budoucnosti chtělo navázat na tento úspěšný projekt a zorganizovat podobnou akci i v Šumperku. „Byla by škoda nevyužít nově vzniklých přátelství a nepokračovat v posilování mezinárodních vztahů. Pokusíme se najít vhodný dotační titul, abychom mohli italské přátele přivítat v Šumperku a navázat na téma tohoto projektu,“ říká starosta Tomáš Spurný. „Partnerskému městu Sulmona patří velké díky za to, že tento důležitý projekt připravilo a že nás v krásném a rozmanitém prostředí regionu Abruzzo přivítalo,“ uzavírá starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…