Šumperk: Trhy u radnice nebudou, město dá šanci podnikatelům

28.11.2020 10:44

Bylo to velmi těžké rozhodnutí. Ale kvůli nejistotě z vývoje epidemiologických opatření, obavě o ohrožení zdraví lidí, ale také z důvodu případných velkých finančních ztrát, pokud by se akce nemohla konat v obvyklém režimu, včera městská rada zrušila akci Vánoční Šumperk 2020.

Šumperk: Trhy u radnice nebudou, město dá šanci podnikatelům
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Dobrá zpráva však je, že o vánoční atmosféru lidé nepřijdou. Město dá šanci podnikatelům, kteří budou moci v centru města nabízet vánoční zboží včetně oblíbeného punče. „Vzhledem k nejisté epidemiologické situaci, kdy není jasné, zda bude možné pořádat vánoční akce a za jakých podmínek, rozhodli jsme se trhy u radnice v letošním roce zrušit,“ informoval starosta Tomáš Spurný. Doplnil, že tímto krokem organizátoři trhů, což je město a dům kultury, ušetří z rozpočtu zhruba půl milionu korun.

„Zrušení akce jsme konzultovali také se stánkovými prodejci, kteří se bojí možných ztrát. Museli by již nyní nakoupit zboží a jít do velké nejistoty. Stále totiž není jasné, kdy a jak rychle se bude rozvolňovat, kolik se bude moci na venkovních akcích sejít osob a jaké budou podmínky prodeje. Jejich obavy chápu,“ uvedl starosta.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Dodal, že dalším krokem radních bylo schválení výjimky z vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství. Díky tomu budou moci prodejci v centru města nabízet tradiční punče a další nápoje s jediným omezením – nápoje mohou obsahovat maximálně 15 procent alkoholu. „Tímto dává město šanci všem podnikatelům, kteří by si prodejem vánočního zboží mohli alespoň trochu vylepšit svou současnou tíživou ekonomickou situaci,“ doplnil Tomáš Spurný.

Výjimka z vyhlášky se vztahuje pouze na centrum města od 29. listopadu do 31. prosince, denně od 9 do 22 hodin. Konečné rozhodnutí je však na vládě a jaké opatření v tomto termínu stanoví. Opatření vlády jsou pro všechny závazná.

Na náměstí Míru od úterý 24. listopadu stojí vánoční strom. Dopraven byl z Klepáčova a do pátku 27. listopadu bude nazdoben a rozsvícen na začátku adventu. Ve stejný čas se rozzáří také výzdoba města, která bude letos doplněna o nové prvky zejména na „Točáku“. Město by rádo vánoční výzdobu posílilo celkově, ale bohužel je vázáno omezenými finančními prostředky. Vánoční výzdoba proto bude rozšiřována postupně s ohledem na možnosti rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…