Šumperk: Turisté se mohou vydat na pochod přes rozhledny

26.09.2021 18:01

Pětadvacáté „narozeniny“ novodobé rozhledny na Háji, mohou milovníci turistiky oslavit Pochodem po šumperském psaníčku. Akce se uskuteční na sv. Václava, v úterý 28. září. Na trasu lze vyrazit nejen ze Šumperka, ale i z Bludova nebo Rapotína.

Šumperk: Turisté se mohou vydat na pochod přes rozhledny
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„V Bludově se startuje z rozhledny Brusná a to od 9:00 do 12:00 hodin.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Kromě osmikilometrového okruhu po dětské naučné stezce se můžete vydat na trasu 10 km přes rozhlednu Háj až do cíle v restauraci Stará sokolovna v Šumperku,“ zve na akci předsedkyně šumperského Klubu českých turistů Zdeňka Daňková.

V Rapotíně bude start od 8:00 do 12:00 z Informačního centra. Pouze z tohoto místa lze na trase dlouhé 35 kilometrů absolvovat výstup na Bukovku, Brusnou i  Háj v jednom dni. Kratší osmikilometrová trasa pak vede po naučné stezce Bukovka, patnáctikilometrová pak přes Bukovku a vyhlídku Městské skály do cíle ve Staré sokolovně v Šumperku.  

V Šumperku se startuje tradičně ze SVČ Vila Doris od 7:00 do 10:00 hodin. V rámci startovného mohou zájemci zdarma vystoupat na radniční věž. Trasy 10 a 20 km vedou přes Háj, nejdelší trasa 35 km zavede na Bukovku a do cíle ve Staré Sokolovně. 

V úterý 28. září bude rozhledna na Háji v rámci oslav svého výročí přístupná bezplatně.

Od 12 hodin proběhne setkání pamětníků a turistů, kteří se zasloužili o zpřístupňování rozhledny pro veřejnost. Ve 12:45 je na programu přednáška Pavla Adámka Je Háj Moravský Blaník?, poté bude od 13:00  zahájena výstava fotografií k akci „Od pólu k pólu“.

Rozhledna na Háji byla slavnostně otevřena 28. září 1996.  Je už v pořadí druhá. Ta první, postavená šumperskými Čechy za První republiky, v 50. letech minulého století bohužel vyhořela. O prosazení stavby současné rozhledny se zasloužil významný šumperský značkař Josef Janků (*2. 2. 1931, + 21. 3. 1996).  Jejího dokončení se již nedožil, vděční turisté mu týden po otevření odhalili ve vestibulu pamětní desku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…