Šumperk: Ve městě přibydou nádoby na gastro odpad

01.03.2022 8:35 | Tisková zpráva

V Šumperku přibydou nádoby na gastro odpad. Od úterý 1. března tak lidé budou moci vhazovat zbytky z kuchyně již na 65 stanovištích. Nádoby se nově objeví například v ulicích Bludovská, Čajkovského, Finská, Foglarova, J. z Poděbrad, K. H. Máchy, Krátká Mánesova, Nerudova, Temenická a na Masarykově náměstí.

Šumperk: Ve městě přibydou nádoby na gastro odpad
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Třídění odpadu z kuchyní odstartovalo v Šumperku loni v květnu. „Projekt Třídím gastro jsme připravovali společně s kolegy z odboru životního prostředí a s vedením společnosti EFG Rapotín BPS prakticky od podzimu 2020. Hlavním motivem bylo nevozit na skládku odpad, jenž může mít smysluplné využití," vysvětlil šumperský místostarosta Jakub Jirgl. Za loňský rok lidé do speciálních nádob vytřídili 51,5 tuny odpadu, který místo na skládku zamířil do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS. „Toto množství představuje zhruba sto osmdesát tisíc nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit elektřinu pro víc než dvacet domácností na celý rok," uvedl obchodní šéf EFG Ondřej Černý.

Město Šumperk vidí v třídění kuchyňského odpadu velký potenciál. Obyvatelé Šumperka vytřídí v průměru za měsíc asi 6,5 tuny. „Prakticky každý měsíc se toto množství navyšuje, navíc letos budou postupně přibývat ve městě další sběrné nádoby. Konečné číslo by se mělo blížit ke dvěma stovkám kusů," informoval místostarosta.

K projektu Třídím gastro se po vzoru Šumperka loni připojily další obce a města - Rapotín, Velké Losiny, Nový Malín a Olomouc.

Zájemci o nádobu na třídění kuchyňského odpadu v Šumperku se mohou hlásit e-mailem na adresu gastro@sumperk.cz. Na tento kontakt také mohou směřovat své dotazy, připomínky a postřehy týkající se třídění gastro odpadu.

Přesné adresy nově rozmístěných nádob:

Bludovská 2

Bludovská 16

Čajkovského 16

Čajkovského 26

Finská 14

Foglarova

J. z Poděbrad 11 (Kmochova)

J. z Poděbrad 34

K. H. Máchy 15

Krátká 1

Mánesova 18

Masarykovo nám. 10

Nerudova 33

Temenická 9

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…